Putovanja - DUBAI

 

DUBAI

 

Opis destinacije: 
Dubai je jedan od najvećih emirata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Dubai je pored Abu Dabija najveća teritorija u emiratima. Dubai i Abu Dabi su jedina dva emirata koja još uvek imaju pravo veta kada je u pitanju nacionalana sigurnost. Dubai se prvi put spominje 1095., a najstarije naselje potiče iz 1799. Poznat je u svetu kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija.

 

Smešten je na obali Persijskog zaliva. Nadmorska visina mu je 16 m. Emirat Dubai se graniči sa emiratima: Abu Dabi na jugu, Šardžahom na severoistoku i sultanatom Oman na jugoistoku. Hata, mala enklava ovog emirata je okružena sa tri strane sultanatom Oman i emiratima Ajman I Ras Al Khaimah. Dubai zazuzima površinu od 4.114 km² što predstavlja značajno povećanje zemljišta u odnosu na početnih 3.880 km². Razlika u površini dobijena je zahvaljujući otimanju zemljišta od mora i vađenju peska sa morskog dna. Dubai leži u Arabijskoj pustinji, ali mu se topografski izgled drastično razlikuje od same pustinje po tome što je predeo oko Dubaija prošaran peščanim pustinjskim predelima, dok u ostalim delovima, a naročito na južnim, preovladava peščana pustinja. Dubai nema prirodnu reku ili oaze, ali ima prirodan zaton, nazvan reka Dubai, koji je vremenom proširivan i produbljivan tako da sad predstavlja siguran plovni put i za velike brodove koji njime plove. Dubai takođe ima i nekoliko klisura i izvora vode koji nastaju u planinama Zapadnog Hadžara. Ogromno more i peščane dine prekrivaju veći deo južnog Dubaija i vode u pustinju poznatu kao Prazana četvrtina. Vode Dubaija su dom za preko 300 vrsta riba, uključujući tropske ribe, zatim meduze, korale, delfine, kitove i ajkule. Različite vrste kornjača takođe mogu biti pronađene u regionu, uključujući i Hawksbill I zelenu kornjaču koja se nalazi na listi zaštićenih životinjskih vrsta. Dubai međunarodni aerodrom smešten je na jugu Deira, dok je aerodrom Palm Deira smešten severno od Deire na obali Persijkog Zaliva.

Koordinate:25° 15′ 51″ N, 55° 17′ 24″ E

Površina: 4.114 km²

Država: Ujedinjeni Arapski Emirati

Valuta: Dirham (AED)

Broj stanovnika:  2.262.000 (prema popisu iz 2006.g.)

Etnicka struktura: 53% iz Indije, 17% Emirati, 13.3% Pakistanci, 7.5% Bangladeš, 2.5% Filipinci, 1.5% Šrilanka, 0.3% Amerikanci, 5.7% ostali

Gustina naseljenosti: 408,18 st/km²

Vremenska zona: UTC +4

Internet domen: .ae

Pozivni broj: +971

Sluzbeni jezik: arapski

Nezavisnost: od 02.12.1971.

Privreda:
Od 60-ih godina temelj privrede Emirata čini proizvodnja nafte. Danas se UAE smatra trećim proizvođačem nafte na Bliskom istoku i Srednjem istoku, iza Saudijske Arabije i Irana. Najvećim rezervama raspolaže Abu Dabi, a pretpostavlja se da su rezerve Dubaija pri kraju. U poslednje dve decenije porastao je značaj i drugih sektora, posebno trgovine, finansija, industrije i turizma. BDP je u 2004. bio 25.200 USD po stanovniku, mereno po PPP-u.

Veroispovest:  Islam

Klimatski uslovi: 
Klimaje veoma suva sa tek oko 100 mm kiše godišnje. Padavinesu koncentrisane između januara i marta. Od kraja aprila do početka novembra tek jednom mesečno pada kiša (višegodišnji prosek). Usled vlažnosti vazduha od oko 60%, subjektivni osećaj toplote je znatno manji nego npr. u Evropi.

Prosečna dnevna temperatura je 42C, a noću je prosečna temperatura 28C. Temperature u jesen i proleće su i dalje visoke i kreću se izmešu 25C i 40C dok je temperatura noću oko 20C sa manje vlažnosti. Zimsko vreme je prijatno i suvo, sa dnevnom temperaturom od oko 25C, i noćnom oko 10C. Dubai je poznat po svojim plažama sa temperaturom vode od 20 do 25C zimi, i oko 30C u proleće i jesen, dok je temperatura vode leti izrazito visoka,  čak 37C.

Atrakcije na ostrvu:

Stari Dubai:

  • Al Ahmadiya Škola, Deira. Sagrađena 1912. ovo je prva škola u Dubaiju, i nedavno je obnovljena.

  • Bastakiya District – Jedan od poslednjih džepova starog Dubaija, oblast mnogih rekonstruisanih zgrada u tradicionalnom stilu. Iako nema mnogo informacija o ovom delu, ovde se nalazi značajan broj divnih umetničkih galerija i kafedžinica.

  • Muzej Dubai – u Al Ibn Abi Talib Ulici, broj telefona +971 (4) 353-1862 – Obavezno posetite ukoliko vas interesuje socijalna istorija Emirata. Poseta počinje al-Fahidi utvrđenju, u kojem se možete informisati o tradicionalnim kućama od trske i drugim predmetima stare primitivne kulture. Mnogo zanimljiviji deo je moderno izgrađen objekat ispod utvrđenja, gde je prezentovana istorija Dubaija. Tehnologija kojom se prikazuje istorija Dubaija je najmodernija i možemo videti kulminaciju rekonstruisanih sukova iz bisernih dana, sa autentičnim prizorima i zvukovima. Prilično je fascinantno videti brzinu kojom se ova metropola razvila (od siromašnog sela do modernog grada)

  • Cena je 3 AED (cene su podložne promenama)

  • Džamija Jumeirah (Dzumeirah) – adresa Jumeirah 1 (suprotno od Palm Street Mall-a) – je najveća džamija u gradu i prelep primer Islamske arhitekture. Sagrađena je po srednjevekovnoj Fatimid tradiciji, a enterijer je ukrašen po raskošnoj arapskoj kaligrafiji. Ova džamija je jedna od nekoliko džamija u gradu u kojoj je dozvoljena poseta neislamskom narodu (da bi mogli bolje da razumeju Islam). Ture sa vodičem su moguće utorkom, četvrtkom i nedeljom od 10 sati, u koju je uključena sesija pitanja i odgovora. Džamija je posebno dobro mesto za posetu u večernjim časovima, jer je lepo osvetljena.

  • Shindagha okrug – u ovom predelu se nalaze muzeji sa tekovinom nekadašnjeg sela i dom nekadašnjeg Šejk Rašid Al-Maktouma.

  • Sukovi – ovde se može naći izvestan broj lepih sukova ili pijaca, na obe strane obale koje su vredne istraživanja. Ovde se može kupiti sve od začina do veoma jeftinih majica za turiste.

Moderni Dubai

Burj Khalifa, donedavno poznat kao i Burj Dubai, ovaj neboder visok je 828 metara i sadrži 160 spratova. Najviša je zgrada na svetu. Vidikovac se nalazi na 124-om spratu i na drugom mestu na svetu posle Svetskog Finansijskog Centra u Šangaju. Ulaz za posetioce je lociran u nižem prizemlju Dubai Mall-a. Iako je tura nazvana ''Na vrhu'', budite svesni da Vas lift neće odvesti do vrha zgrade. Iako je vidikovac na najvišem spratu na svetu, na visini od 452m, ovo ipak nije vrh nebodera, i nalazi se na njegovoj polovini. Karta košta oko 125 Dirhama (cena je podložna promeni), mogu se kupiti i po nekoliko dana unapred, i preporučljivo je da je bukirate preko interneta.

Dubai Fontana, dugačka 270m, koja može da izbaci mlaz vode do visine od 150m, koja sadrži raskošno osvetljenje i muziku, Dubai Fontana je najveća igrajuća (mlazevi vode idu u raznim pravcima) fontana koja je veoma interesanstna posetiocima. Predstava počinje svake večeri kod jezera Burj Dubai. Lak način da dođete do ove fontane je preko Dubai Mall-a. Predstava počinje na svakih 30 minuta od 18h do 22h radnim danima, i od 18h do 23h vikendima. To je najveća igrajuća fontana sa klasičnom, arapskom i svetskom muzikom.

Hotel Burj al-Arab – jedini hotel na svetu koji ima 7* - popodnevni čaj ili kokteli mogu biti interesantno iskustvo. Za ulazak u hotel potrebna je rezervacija koja će biti potvrđena na ulazu u hotel. Gosti susednih Jumeirah hotela imaju mogućnost da ga posete po dogovoru. Turisti koje nisu odseli u susednim Jumeirah hotelima imaju mogućnost ponekad da rezervišu razgledanje individualno, međutim, kada je hotel pun, razgledanje nije dozvoljeno. Obavezan je Smart Look Casual Dress Code. Rezervacije za sobu se obično prave mesec dana ranije, ali večeru u hotelu možete rezervisati nekoliko dana ranije.

Dubai Marina je jedna od novijih i sve popularnijih oblasti modernog Dubaija i za turiste i za rezidente. Nudi brojne atrakcije kao što su fenomenalni oblakoderi, svetski poznati hoteli, poznate plaže i šoping molovi i 2 različita šetališta (Šetalište i Marina šetalište) sa brojnim kafićima, restoranima i prodavnicama. U šetalištu Marina možete videti ekskluzivne jahte od kojih se neke mogu čak i iznajmiti za vožnju.

Palma ostrva (veštačko ostrvo) – svako od ostrva podseća na palmino lišće sa glavnim ostrvom kao deblo koje je povezano sa kopnom. Na trećem listu koji je jedini otvoren i povezan sa gradom preko mosta koji je besplatan mogu se videti sportske marine, luksuzni rezorti i šoping područja.

Uredjenost drzave:

Oblik države: Apsolutna monarhija

Predsednik: Kalif bin Zajed Al Nahajan

Premijer: Mohamed bin Rašid al Maktum

Transfer od  aerodroma do hotela cena:
Dubai ima razvijen taksi sistem, veliku autobusku mrežu, i automatski Metro sistem, odgovarajuće vodene puteve koji Vas mogu povezati od aerodroma do grada.

Vožnja taksijem je najčešći način prevoženja. Taksi vozila (Dubai Trasportna Korporacija) mogu se prepoznati po krem boji, efikasni su i vozači su jako dobro obučeni i učtivi.

Dubai Taksi takođe pružaju uslugu prevoza od aerodroma do trenutnog prebivališta. Za informacije o ceni  možete posetiti sajt www.rta.ae

Većina hotela u ponudi imaju transfer za svoje goste. Postoje takođe i izvestan broj radio taksi kompanija koja imaju uslugu ''kola na poziv'', i brojevi ovih kompanija su dostupni u svim hotelima. Autobuske stanice su locirane suprotno od Terminala 1 i 2. Autobusi br. 4, 11, 15, 33 i 44 povezani su sa Terminalom 1 dok je Autobus broj 2 povezan sa Terminalom 2. Specijalni klimatizovani Dubai Internacionalni autobusi sa velikim prostorom za prtljag prevoze putnike. Ovi autobusi staju na najpopularnijim tačkama  u centru gde se nalazi preko 80 hotela i nameštenih apartmana i od njih je potrebno nekoliko minuta hoda.

Dubai metro je otvoren 2009. godine i operiše sa automatskim vozovima čiji interval polazaka je na svakih 10 minuta između 10 stanica lociranih širom grada.

Vizni rezim:  Viza je potrebna, i može se aplicirati preko avio kompanije koja je Vaš prevozilac, ili putem Hotela, ukoliko ima mogućnost da obezbedi vizu.

Bezbednost na ostrvu:
Dubai striktno poštuje Islamsko pravo, i njega takođe moraju da poštuju svi posetioci. Islam je glavna religija, s toga je preporučljivo nekritikovati ili  izbegavati raspravu o istoj. Jesti u javnosti u toku svetog meseca Ramadana je zabranjeno od jutra do zalaska sunca i posetiocima se preporučuje da jedu u Hotelima ili rezidencijama.

U konverzacijama o politici i svetskim aferama, izbegavajte da kritikujete politiku vladavine bilo koje od sedam Emirata.

Javno ugrožavanje javnosti  (seks na javnom mestu) može da Vas odvede u zatvor u koju je uključena i deportacija.

Iako su zakoni Emirata manje rigorozni nego kod ostalih Arapskih zemalja, oni su ipak i dalje različiti od većine zapadnih zemalja, i njihovi zakoni(zakoni Emirata) su striktno primenjuju. Običan poljubac, alkoholno piće na pogrešnom mestu ili gubljenje kontrole mogu Vas odvesti u zatvor na mesec ili više dana.  Homoseksualizam, zajedno sa seksualnim relacijama van braka je kriminalna uvreda sa mogućom deportacijom. Javni izlivi nežnosti mogu prouzrokovati zatvor ili deportaciju. Žene bi trebalo da paze kako su obučene u poslovnim područjima. Ovo je posebno tačno kada se nalazite u područjima kao što su Karama, Deira i Bur-Duvai, gde su ulice pune muškaraca, posebno u večernjim satima ili vikendima. Iako su kupaći i bikini kostimi česti na plažama Dubaija, pokušajte da izbegnete sunčanje u toplesu i nošenje malih bikini kupaćih kostima – čak i na privatnim plažama luksuznih hotela.

Preporuka: Obratiti pažnju na način oblačenja (pogotovo žene).