Putovanja - HONG KONG

 

HONG KONG

 

 

 

Opis grada:
Hong Kong ima jednu od najliberalnijih privreda na svetu, i veliki je međunarodni finansijski i trgovinski centar. Nekada je bio britanska kolonija, a danas je pod upravom Kine, pod politikom "jedna zemlja, dva sistema". Hong Kongu je ustavom dodeljen relativno visok stepen autonomije; na primer, on zadržava svoj pravni sistem, valutu, običaje, trgovačka pregovaračka prava i imigracione zakone. Hong Kong je zadržao čak i svoje pravilo da se vozi po levoj strani ulice. Jedino su odbrana i diplomatski odnosi pod upravom centralne vlade u Pekingu.

Koordinate: 22°18' SG Š, 114°10' IGD

Površina: 1.103 km²

Valuta: Hong Kong Dolar (HKD)

Broj stanovnika:  6.943.600 (prema podacima iz 2004.g.)

Etnicka struktura:
Najveći broj populacije Hong Konga čine Han Kinezi (95%), uglavnom Kantonskog porekla mada postoji značajan broj drugih kineskih grupa kao što su Čiučao, Šangajčani i drugi.  U Hong Kongu živi i izvestan broja Indijaca, Pakistanaca i Nepalčana, i mnogi generacijama žive u Hong Kongu. Najveće grupe novopridošlih nekineskih emigranata su Filipinci, Indonežani i Tajlanđani, gde najveći broj njih radi kao pomoć domaćem stanovništvu. Pored navedenih, u Hong Kongu živi značajan broj ljudi iz Australije, Evrope i Japana.

Gustina naseljenosti: 6.254/km²

Vremenska zona: UTC +8

Internet domen: .hk

Pozivni broj: +852

Sluzbeni jezik: engleski, kineski

Veroispovest:  Mešavina lokalnih religija (Budizam, Taoizam... (92%)) kao i manji procenat ateista i hrišćana

Klimatski uslovi:
Hong Kong ima tropsku klimu, ali su zime hladnije zbog podignute lokacije kao i zbog morskog vetra. Leta su duga, vlažna i topla (od Juna do Septembra) sa temperaturama često i iznad 30C, dok noću temperatura ne pada ispot 25C. Sezona tajfuna je u periodu od Juna do Septembra i mogu zaustaviti lokalne poslove za dan ili manje.

Zime su veoma blage sa temperaturama od 18-22C, a noću ne silaze ispod 10C.

Proleće u Hong Kongu (od Marta do Maja) i jesen (od Septembra do Novembra/Decembra) imaju prosečnu temperaturu između 21-24C. Jesen je verovatno prijatnije godišnje doba nego proleće jer je proleće kišovitije godišnje doba.

Kada ići:
U periodu između Oktobra i Decembra kiša najmanje pada, šanse za vremenske neprilike kao što je  tajfun su minimalne, manje je vlažnosti i  Sunce je više prisutno.

U toku Kineske Nove Godine, održavaju se fantastični događaji kao što su ''Lavlje igre'', vatrometi i parade. Mnoge prodavnice i restorani su zatvoreni prva tri dana, tako da to nije možda idealno vreme da posetite Hong Kong. Veći šoping molovi, kao i supermarketi i Fast Food restorani će raditi. Ljubitelji Kulture će biti u mogućnosti da vide mnoštvo kulturnih aktivnosti od Februara do Aprila. Hong Kong umetnički festival koji traje mesec dana, i gde se mogu videti internacionalne performanse se održava u Februaru i Martu. Književni festival za muškarce, dvonedeljni festival na engleskom jeziku kome prisustvuju internacionalni pisci se održava u Martu. Internacionalni festival filma u Hong Kongu je događaj koji traje tri nedelje, održava se u drugoj polovini Marta i traje do prve polovine Aprila. Postoji i druga tura kulturnih aktivnosti koja počinje na jesen i traje do kraja godine. Božić je takođe lepo vreme da se posete mnoge prodavnice i šoping molovi koji su prelepo dekorisani. Svečano raspoloženje je prisutno širom donjeg dela grada. Najveće zgrade u blizini luke su dekorisane i osvetljene za Božić da još više prikažu praznični duh. Iako je Hong Kong veoma naseljen grad, naročito je pun  tokom letnje sezone.

 

HONG KONG mapa

 

Atrakcije u gradu:

Najpoznatijih 9 Atrakcija koje morate videti u Hong Kongu su:

  • Avenue of Stars – Avenija zvezda

Zahvaljujući naporima filmske industrije Hong Konga u prošlom veku, mnogi u Aziji, a i dalje su čuli za ovu atrakciju i pre nego što su je posetili. Avenija Zvezda odaje priznanje imenima koji su pomogli tome da Hong Kong postane Holivud istoka dajući posetocima izuzetan pogled na grad. Ovde možete videti šake poznatih ličnosti od kojih su najpoznatije svakako šake Brusa Lija i Džeki Čena. Pored otisaka šaka, najinteresantnija je statua Brusa Lija u prirodnoj veličini.

  • Ladies Market

Sa preko 100 tezgi na kojima možete naći odeću, obuću, tašne, suvenire, pa čak i tehniku, Ladies Market koji se nalazi u Tung Choi ulici je pravo mesto za šoping. Nikako nemojte pristati na cenu koju vam daju prodavci, cenkanje je obavezno.

  • Clock Tower

Veoma blizu Aveniji zvezda, Sat Kula je podignuta 1915. godine i visoka je 44 metara.   Ovaj sat je takođe bio mesto orijentacije milionima kineskih emigranata koji su u Hong Kong došli kako bi započeli novi život, ali i turistima koji kratko borave u gradu.

  • Hong Kong Diznilend

Za porodice sa decom ali i za ljude koji i dalje kriju dete u sebi, Diznilend u Hong Kongu je pravo mesto za sve posetioce da se vrate u detinjstvo i uživaju. Uživajte u muzičkoj simfoniji Paje Patka koji će vas kao i uvek nasmejati do suza u 3D predstavi, slikajte se sa Zvončicom, Uspavanom Lepoticom Aurorom, Plutonom, Šiljom, Mikijem i Mini Maus...

  • Tsim Sha Tsui Promenade

Šetalište u blizini Avenije zvezda je pravo mesto za opuštanje i lepu šetnju. U toku šetnje, možete posetiti Kulturni Centar Hong Konga, Svemirski muzej Hong Konga kao i Muzej umetnosti Hong Konga...

  • Ocean park Hong Kong

Park je otvoren 1977.g. I u njemu možete videti životinjske egzibicije i šou programe. U 2012.g.  Impresivna sposobnost da se gostima ponudi prvoklasno iskustvno koje služi za zabavu ali i za edukaciju je potvrđeno tako što je ovaj park dobio nagradu za aplauz koja se dodeljuje na svake dve godine, i to je najprestižnija nagrada za zabavu i industiju ovog tematskog parka.

  • Temple Street Night Market

Kada sunce zađe, pravo mesto za kupovinu predstavlja Temple Street Night Market, popularni ulični bazar koji je nazvan po Tin Hau hramu. Ukoliko želite da kupite suvenire, nakit, posuđe za čaj, elektroniku, satove, mušku odeću, žad ova ulica je pravo mesto za vas.

  • Hong Kong Convention and Exhibition Center (and Golden Bauhinia Square)   

  • The Big Buddha and Po Lin Monastery

Manastir i statua Bude koji se nalaze u planini, Po Lin manastir je postao poznat u svetu 1993.g. Kada je napravljena izvanredna statua Tian Tan Bude (poznatog još kao Veliki Buda). Ova statua visoka je 34 m, i lice joj je okrenuto ka severu da nadgleda kineski narod. Ovaj veličanstveni bronzani Buda privlači hodočasnike iz cele Azije. Da biste ste došli do Bude i napravili veličanstvene slike i uživali u pogledu potrebno je čak 268 stepenika. Na suprotnoj strani statue (južna strana), Po Lin manastir je jedan od najvažnijih Budističkih svetih mesta. Ovaj manastir je dom mnogih monaha, i poznat je po brojnim raznobojnim Budinim ikonama i statuama. U prelepoj bašti možete čuti cvrkut ptica i uživati u mirisu cveća. Takođe, ovaj manastir ima i jako dobar restoran za vegetarijance.
Do ovog Manastira i Bude možete doći žičarom čija vožnja traje 15-20 minuta.

Ukoliko želite da istražite Hong Kong i pored ovih atrakcija, u gradu postoji i autobuska tura (Sightseeing Tour) s kojom obilazite najzanimljivija mesta Hong Konga, i prednost ove ture je što možete izaći na stanicama koje su vam interesantne i kasnije sačekati drugi autobus. U svakom autobusu dobijate slušalice i na nekom od jezika možete slušati audio vodiča.

Ukoliko volite šoping, Hong Kong je pravo mesto za vas! Kupovinom kompjutera, laptopova, telefona i  ostalih tehnika značajno ćete uštedeti  jer Hong Kong nema porez. Šoping molovi se nalaze svuda u gradu i najpoznatiji Shopping molovi su IFC Mall, Pacific Place, Festival Walk, Cityplaza, Landmark, APM, Harbour City, Langham Place, Times Square, Elements i mnogi drugi.

Uredjenost drzave:
U skladu sa zajedničkom kinesko-britanskom deklaracijom i temeljnim načelom Jedna zemlja, dva sistema, Hong Kong kao posebna adminitrativna regija ima široku autonomiju, za razliku od drugih oblasti Narodne Republike Kine.

Ta autonomija obuhvata sva područja osim odbrane i spoljnih poslova, koji ostaju prioritet centralne vlasti, a u deklaraciji se utvrđuje da regija zadržava svoj kapitalistički sistem. Jemstva autonomije teritorija i individualnih prava i sloboda potvrđena su Ustavom, temeljnim zakonom Hong Konga (Hong Kong Basic Law), koji određuje sistem upravljanja posebnom administrativnom regijom Hong Konga, ali je podložan tumačenjima Stalnog Komiteta Svekineskog Narodnog Kongresa.

Glavni stubovi vlasti su izvršno veće, civilna služba, zakonodavni savet i sudstvo. Izvršnim većem predseda šef izvršnoga veća kojeg bira izborni odbor i potom imenuje Centralna Narodna Vlada.

Civilna služba, gde se službenici imenuju na osnovu zasluga, politički je neutralno telo koje provodi politiku i osigurava vladine usluge. Zakonodavno veće ima 60 članova, od kojih se polovina neposredno bira na osnovu opšteg biračkog prava stalnih stanovnika Hongkonga u skladu s pet geografskih jedinica. Druga polovina, poznata kao funkcionalna jedinica, direktno se bira od manjeg elektorata, koji se sastoji od korporativnih tela i osoba iz različitih ugovorenih sektora. Celim većem predsedava predsednik zakonodavnog veća koji služi i kao predsednik parlamenta. Sudije imenuje šef administracije na preporuku nezavisnog odbora

Transfer od aerodroma do hotela i nazad cena:
Vožnja od Aerodroma do Centra Hong Konga traje svega 24 minuta sa Airport Express vozom. Brzo i udobno, vozovi polaze na svakih deset minuta od 05.54 ujutru do 23.28 uveče svakodnevno. Za precizniji raspored vozova idite na sledeću internet stranicu:

http://www.mtr.com.hk/eng/getting_around/timetable_index.html

Iako sa Airport Express-om možete najbrže stići do grada, ova usluga nije najjeftinija. Za individualne putnike, usluga od aerodroma do Kowloon stanice za samo 20 minuta košta 90HK$ po osobi (po detetu cena je 45HK$). Do Hong Kong glavne stanice se stiže za samo 24 minuta i cena karte po osobi u jednom pravcu iznosi 100HK$ (Cena za dete je 50HK$). Grupe od dva ili više putnika mogu dobiti grupni popust. Porodice od četvoro i više članova mogu kupiti grupne karte i platiti ih 220HK$(do Kowloon stanice) ili 250HK$ do Hong Kong stanice. (cene su podložne promena)

Prednost Airport Express usluge je da postoje samo dve stanice, što znači da ćete najverovatnije morati da se prevezete taksijem ili drugim prevoznim sredstvom do vašeg odredišta. Postoji besplatan šatl autobus od Kownloon-a i Hong Kong stanice, i putnici ga mogu iskoristiti da se prevezu do obližnjih hotela.

Mnogi veliki hoteli u Kowloon i Hong Kong ostrvu imaju ugovore sa ovim servisom.

Šatl autobusi polaze na svakih 12 minuta sa Kowloon stanice i svakih 20 minuta polaze iz Hong Kong stanice.

Ukoliko želite da se prevezete na povoljniji način, od aerodroma do Kownloona i Hong Kong ostrva saobraća autobus. Vreme koje je potrebno da biste stigli do odredišta je duže, ali ima više stanica, i šansa da je neka od stanica blizu vašeg hotela je velika.  Najpoznatiji autobusi su A21 (cena 33HK$ za odrasle i 16.5HK$ za decu). Vreme potrebno da se dođe do centra Kowloona je 45-50 minuta . Autobusu A11 (40HK$ za odrasle i 20HK$ za decu) je potrebno 50-65 minuta da dođe do ostrva Hong Kong. (cene su podložne promenema)

Ukoliko želite da se prevezete direktno do hotela od aerodroma, taksi je onda najbolje rešenje. Taksi usluga (do 4 osobe) košta između 215-230 HK$ (plus 5 za svaki komad kofera) i 280-300HK$ (+5 za kofer). (cene su podložne promenama)

Ova varijanta je skuplja od Airport Expressa, i sama vožnja može trajati duže u zavisnosti od doba dana i špica.

Vizni rezim:  Viza nije potrebna ukoliko ostajete do 14 dana. Za period preko 14 dana viza je potrebna i za nju se aplicira u Ambasadi Kine.

Bezbednost na ostrvu: Hong Kong je jedan od najbezbednijih gradova sveta. Ali džeparoši nisu strani na posećenijim lokacijama.

Električna energija: 220V/50Hz ( engleski utikač)

Preporuka: 
Ukoliko želite sami da obilazite grad, metro u Hong Kongu je idealan kao prevozno sredstvo jer mu stanice prolaze pored najbitnijih tačaka. Grad je vrlo jednostavan za snalaženje, i u svakom trenutku se možete obratiti za pomoć. Ukoliko ostajete jedan dan, kao turista možete kupiti turističku kartu koja važi jedan dan i možete se voziti koliko želite. Ukoliko ostajete nekoliko dana možete kupiti kartu na kojoj se nalazi određeni iznos, koristiti je nekoliko dana i na kraju ukoliko vam ostane novca na karti, možete refundirati kartu i novac koji vam je ostao biće vam vraćen ali će vam biti naplaćena provizija u minimalnom iznosu. 
Ukoliko ste u mogućnosti preporučujemo vam da se vozite Tramvajem na sprat, koji je zahvaljujući naporima lokalnog stanovništva nastavio da saobraća gradom i sada predstavlja atrakciju u gradu. 

Hong Kong je trinaesti grad na svetu u kome korupcija ne vlada.