Putovanja - ABU DABI

 

ABU DABI

 

Opis destinacije:

Abu Dhabi je glavni grad i drugi najveći grad Ujedinjenih Arapskih Emirata u vidu broja populacije i najveći od sedam članova Emirata. Takođe, prvi čovek države sa njegovom porodicom živi u Abu Dhabiju. Abu Dhabi se drastično razvio i ima sve predispozicije da postane kosmopolitski grad. Njegov ubrzan razvoj i urbanizacija povezan sa relativno visokom platežnom sposobnošću stanovništva je transformisao Abu Dhabi u veliku i razvijenu metropolu. Danas je ovaj grad centar državnih, političkih i industrijskih aktivnosti i glavni kulturni i trgovinski centar.

 

Abu Dhabi je centar veoma važnih finansijskih institucija kao što su Abu Dhabi Berza, Centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata i pored njih u njemu se nalaze štabovi mnogih kompanija i značajan broj multinacionalnih korporacija. Jedan od svetski najvećih proizvođača nafte, Abu Dhabi poslednjih  godina ulaže u finansijske usluge i u turizam.

Abu Dhabi je drugi najskuplji grad u regionu za doseljenike koji su tamo zaposleni, i nalazi se na šezdesetsedmom mestu najskupljih gradova na svetu. Magazin ''Fortune'' i CNN su 2007.g. Proglasili Abu Dhabi najbogatijim gradom na svetu.

Sa populacijom manjom od 1.5 miliona ljudi, Abu Dhabi je prestonica brojnih naftnih kompanija i ambasada. Sa samo 420.000 državljana u celim emiratima, svaki ima prosečnu neto vrednost od 17 miliona dolara. U gradu se nalazi veliki broj bašti i parkova, sofisticiranih visokih oblakodera, luksuznih internacionalnih hotelskih lanaca i luksuznih šoping molova. U pokušaju da privuku turiste i investitore, vlada Abu Dhabija prodaje zemlju strancima i popustljiva je u vidu alkoholnih restrikcija. Homoseksualizam je trenutno zabranjen širom Emirata sa mogućim kaznama u vidu novčanih kazni, deportacije, zatvora ili smrtnih kazni. U toku je sedam velikih projekata. Yas Ostrvo je domaćin Abu Dhabi trke Formule 1. Napravljen je i Ferrari tematski park. U izradi je projekat vredan 28 milijardi dolara, kulturna zona Saadiyat ostrva i njegov centralni projekat Gugenhajm (očekivano otvaranje u 2017.g.) i Luvr Muzej (očekivano otvaranje u 2015.g.).

 

ABU-DABI-mapa

 

Koordinate: 24°28′0″N,54°22′0″E

Država: Ujedinjeni Arapski Emirati

Valuta: DHS-dirhami

Broj stanovnika: 921,000

Etnicka struktura:

Stanovništvo UAE čine:

 • Emirati (lokalni arapi) 11%
 • Arapi iz drugih arapskih zemalja i Iranci (Persijci) 21%
 • Državljani zemalja južne Azije 57%
 • Državljani zemalja zapadne Azije 11%

Vremenska zona: (UTC+4)

Internet domen: .ae

Pozivni broj: +971

Sluzbeni jezik: arapski

Privreda:
Od 60tih godina temelj privrede Emirata čini proizvodnja nafte. Danas se UAE smatra trećim proizvođačem nafte na Bliskom istoku i Srenjem istoku, iza Saudijske Arabije i Irana. Najvećim rezervama raspolaže Abu Dhabi, a pretpostavlja se da su rezerve Dubaija pri kraju. U poslednje dve decenije porastao je značaj i drugih sektora, posebno trgovine, finansija, industrije i turizma. Bruto Domaći proizvod Abu Dhabija u 2008. godini iznosio je 56.7%.

Veroispovest:
Simboli i tradicije islama su dominantni u kulturi i religiji UAE. Vlada UAE ulaže velika finansijska sredstva kako bi se tradicionalna kultura zemlje sačuvala. Glavni vladin centar koji radi na očuvanju umetnosti, religije i kulture je u Abu Dhabiju, i zove se Abu Dhabi Kulturna Fondacija. U UAE se može naći veliki broj crkava, kao i u susednim muslimanskim zemljama koje su tolerantne prema drugim religijama. Kako veliki procenat stanovništva čine doseljenici iz južne Azije sagrađen je i veliki broj restorana i kulturnih centara ovih zemalja. Broj evropskih kulturnih centara i škola koje danas postoje u UAE je skroman.

Klimatski uslovi:
Abu Dhabi se nalazi na severnoistočnoj strani Persijskog zaliva na Arabijskom poluostrvu. Abu Dhabi ima vrelu pustinjsku klimu. Dani bez oblaka se mogu očekivati u toku godine. U periodu od Juna do Septembra se mogu očekivati ekstremno visoke temperature i vlažnost sa temperaturama od oko 38C. U toku ovog perioda, pustinjske oluje se pojavljuju sporadično, u nekim slučajevima vidljivost je samo nekoliko metara. Hladniji period je od Novembra do Marta. U ovom periodu se takođe mogu očekivati i guste magle. Prosečno, Januar je najhladniji mesec u godini, dok su Jul i Avgust najtopliji.

Atrakcije na destinaciji:
Ukoliko želite da razgledate grad taksijem, početna cena je 3.5 dirhama, i odlaženje s jednog kraja grada na drugi obično ne bi trebalo da košta više od 25 dirhama. Vožnje u gradu koštaju između 10 i 15 dirhama.  Malo luksuznija taksi vozila imaju bele table na krovu i malo su skuplja, startna cena je 3.50 dirhama, i svakih 750m naplaćuje se 1 dirham, a cene noću su malo skuplje.  Taksi se može i rezervisati i broj telefona je 600535353. Lokalni beli i zlatni taksi ili srebrni taksi ne mogu da kupe putnike sa aerodroma, i za ovu uslugu je rezervisana Al Ghazal limuzina servis, koji naplaćuje oko 75 dirhama za put do grada.

Nije potrebno davati bakšiš taksisti, ali ukoliko to učinite, napojnica će biti veoma cenjena.

*cene su podležne promenama

Ono što u Abu Dhabiju obavezno treba posetiti je:

 • Džamija Sheikh Zayed, najveća džamija u UAE. Ona je 6 najveća džamija na svetu. Konstrukcija je u najvećem delu završena. Ulazak u džamiju za osobe koji nisu muslimanske veroispovesti je ograničena od subote do četvrtka ujutru. Možete lako doći do nje gradskim autobusom. Stanica se nalazi 100 m pre džamije, i sledeća stanica je tek za 5km.

 • Korniš – Spektakularno šetalište koje se proteže od Marina Mall-a pa sve do luke Mina Zayed. Poneki delovi ovog šetališta imaju i pristup plaži.

 • Jarbol sa zastavom – 123m visoka, ovaj jarbol sa zastavom je najviši na svetu. Nećete ga promašiti, jer se nalazi u blizini Marina Mall-a. Abu Dhabi ima nekoliko velikih zelenih prostranstava od kojih mnogi uključuju igrališta i opremu za decu, i grad je prepun divnih fontana, i skulpturama.

 • Khalifa Park (Al Salam ulica (8), u blizini Velike Džamije). Najbolji park do sada, čija je izgradnja koštala 50 miliona dolara. On ima svoj akvarijum, voz, igrališta i bašte.

 • Kulturni događaji: Kulturni Centar Abu Dhabija je postao reper u Emiratima i sadrži kulturne doađaje i radionice u toku godine. Sadrži dobro opremljenu bioblioteku, dečije programe, umetničke ekshibicije, povlastice i druge kulturne aktivnosti koje su  oznaka svakog grada. Vredi pogledati.

Šoping:
Abu Dhabi je pravo mesto za kupovinu za svakog kupoholičara. Postoji nekoliko šoping molova, svaki tržni centar ima slične prodavnice kao i njihovi konkurenti. Molovi takođe sadrže i internacionalne lance prodavnica, kao i prodavnice visoke mode. U sklopu molova nalaze se i mnogobrojni restorani i lanci brze kuhinje, dečije igraonice, bioskopi i dr. Mnogi posetioci će biti iznenađeni suprotnošću koja vlada u molovima – dok lokalni običaji nalažu da žene budu prekrivene u javnosti, velika većina prodavnica u izlozima drži kratke suknje i topove, haltere i sl. Najpoznatiji šoping molovi u Abu Dhabiju su:

 • Abu Dhabi Mall

 • Marina Mall

 • Al Wahda Mall

 • Khalidiya Mall

Uredjenost drzave:

Oblik države: Apsolutna monarhija

Predsednik: Kalif bin Zajed Al Nahajan

Premijer: Mohamed bin Rašid al Maktum

Transfer od aerodroma do hotela:

Al Ghazal taxi vozi do centra grada i paušalna cena iznosi 75 dirhama i potrebno je 40tak minuta vožnje.

Do taksi stanice možete doći po izlasku is oblasti za dolaske, i potrebna je malo duža šetnja. Očekujte veći red kod taksi stanice u večernjim satima i u kasnim večernjim satima.

Gradski autobus A1 polazi sa aerodroma na svakih 30-45 minuta 24 sata dnevno, i košta samo 4 dirhama. Polazi sa T3 (terminala 3). Preporuka je da informacije na aerodromu mogu  da vam kažu  da gradski autobusi ne saobraćaju do grada i da se prevezete taksijem. Autobus je polazio sa gornjeg nivoa, ali je zbog saobraćaja premešten na niži nivo. Stanica u gradu je Al Ittihad Square autobuska stanica, odmah pored Britanske Ambasade. Ukoliko letite sa Etihadom, omogućen je šatl bas do Dubaija. Etihad autobus ne ide do centra Abu Dhabija. On polazi sa velikog automobilskog parkinga ispred aerodroma, pored kancelarija za rent a car.

Vizni rezim:  Viza je potrenbna, i ukoliko je vaš avio prevozilac Fly Dubai ili Etihad Airways, dovoljno je da njima ili vašoj agenciji dostavite traženu dokumentaciju i oni će umesto vas njima poslati dokumenta/uraditi vizu.

Potrebna dokumentacija je:

 • pasoški format fotografije na beloj pozadini

 • pasoš (ili skeniran ako se dokumenta šalju elektronski)

 • oko 65 Eur (ova cifra može da varira)  u dinarskoj provivrednosti po kursu Rajfajzen banke na taj dan, ili uplatnica sa tom sumom (uzmite u obzir da onda može doći do plaćanja dodatnih bankarskih taksi)

Dodatne informacije:

 • ime oba roditelja

 • bračno stanje (ako je žena udata onda i ime supruga)

 • trenutno zanimanje – profesija

Himna: Ishy Bilady

Preporuka:

Obratiti pažnju na Dress Code (posebno žene)!