Putovanja - MALDIVI - BISERI INDIJSKOG OKEANA!

 

Maldivi

 

Opis ostrva:

Reč Maldivi je sinonim za luksuz, romantiku, tropsko blaženstvo...

Maldivi ili Maldivska ostrva, zvanično Maldivska Republika je ostrvska država Indijskog okeana u južnoj Aziji. Maldivi su grupe atola rasprostranjenih južno od indijskih Lakadiva, između ostrva Minikoj (na krajnjem severu) i arhipelaga Čagos (na jugu) i oko 700 kilometara jugozapadno od Šri Lanke u Lakadivskom moru Indijskog okeana. Dvadeset šest maldivskih atola pokriva teritoriju na kojoj se nalazi 1126 ostrvaca, od kojih je dve stotine ostrva naseljeno.

Maldivski arhipelag se nalazi u severnom delu Indijskog okeana, jugozapadno od južnog dela Indije. Arhipelag se sastoji od 1126 koralnih ostrva, grupisanih u atole. Na peskovitom terenu uspeva mali broj biljnih vrsta, ali je on povoljan za kokosove palme, hlebno drveće, banane i papaju.

U ovoj zemlji turizam je počeo sa razvojem 1970ih godina, a sada je to najvažnija industrija Maldiva. Skoncentrisani su na luksuzni turizam, pa tako u ovoj zemlji možemo videti neke od najboljih hotela bas na ovom mestu. S obzirom na to da se Maldivi nalaze na oko 1m iznad nivoa mora, postali su jedna od vodećih ekološki orijentisanih zemalja u svetu, samim tim što je njihov opstanak ugrožen zbog globalnog zagrevanja.

Koordinate: 1°ЈГ Ш -7°СГ Ш, 72°-74° ИГД

Površina: Ukupno 298km²

Glavni Grad: Male

Valuta: Maldivska rufija

Broj stanovnika: 393.988 (prema podacima iz 2013)

Etnicka struktura:

Etnički identitet stanovnika Maldiva predstavlja mešavinu kultura naroda koji su se naselili na ostrvima, utopljenu u jednu veru i jezik. Najraniji doseljenici su verovatno bili iz južne Indije i Šri Lanke. Ti doseljenici su imali jezički i etnički karakter Indijskog potkontinenta i nama su danas poznati kao etnički Divehi ili jednostavno Maldivci.

Početkom XX veka, Maldivi su imali oko 100.000 stanovnika da bi danas taj broj iznosio oko 400.000. Od tog broja, 77.000 su strani radnici, dok se procenjuje da još 33.000 ima ilegalno useljenih imigranata.

Većina Maldivaca su sunitski muslimani.

 

Maldivi-zastava

 

Gustina naseljenosti: 1064 stanovnika/km²

Vremenska zona: UTC +5

Internet domen: .mv

Pozivni broj: +960

Službeni jezik: divehi

Nezavisnost: od Ujedinjenog Kraljevstva 1965.

Privredne grane: Turizam i ribolov

Najveća industrija na Maldivima je turizam, koji čini 20% BDP, više od 60% deviznih prihoda na Maldivima. Preko 90% poreskih prihoda dolazi od uvoznih dažbina i povezana je sa turizmom. 2006. godine je Maldive posetilo preko 600.000 turista. Ribolov je drugi vodeći sektor. Tuna se u najvećoj količini izvozi u Šri Lanku i Indiju! Vlada Maldiva je započela program ekonomskih reformi 1989. godine tako što je prvobitno podigla uvozne kvote i privatnom sektoru pružila šansu za razvitak. Nakon toga, ona je uvela nove pravne propise i dozvolila ulaganja stranih investitora. Agrikultura i manufaktura nastavljaju da igraju veliku ulogu u ekonomiji. Većina osnovnih namirnica se moraju uvoziti. Industrija, koja se sastoji uglavnom od proizvodnje odeće, brodogradnje i zanatstva čini oko 18% BDP. Maldivske vlasti brinu o uticaju erozije, globalnog zagrevanja na Maldive. 80% ostrva se nalazi na jedan metar ili manje nadmorske visine.

Veroispovest: ISLAM

Klimatski uslovi:

Ono sto Maldive izdvaja od ostalih destinacija je toplo vreme i puno sunca. Čak i tokom kišne sezone prosečne temperature se kreću izneđu 20 i 30 stepeni. Hulhangu Monsoon sezona traje od maja do novembra sa izuzetno jakim pljuskovima, posebno na severnim ostrvima. Ovaj period godine je obeležen jakim vetrovima i žestokim olujama kao i oblačnim vremenom. Tokom Iruvai sušnog perioda dolazi do smanjenja vlažnosti, a padavine počinju u januaru i traju do aprila. Februar i mart su najpovoljniji period godine za turiste iz Evrope.

Atrakcije na ostrvu:

Ukoliko volite pasivan odmor, tj. celodnevno odmaranje na plaži/bazenu i slično, Maldivi su najbolja opcija za Vas. Na Maldivima nema puno atrakcija za ljubitelje aktivnog turizma.

Ljubitelji ronjenja su na pravom mestu. Veliki broj vrsta šarenih ribica, morskih kornjača, raža, pa čak i ajkula (nekoliko desetina vrsta) dostupni su roniocima. Postoje i izleti brodićem i mogućnost viđanja divljih delfina u jatu, ali kupanje sa njima nije dozvoljeno. Oni su druželjubivi, i svaka buka će ih podstaći da se igraju i pokazuju.

Smeštaj na Maldivima se razlikuje u tome što se u rizortima može piti alkohol, rizorti se nalaze na jednom ostrvu i prisustvo lokalnog stanovništva nije moguće. Smeštaj u hotelima je moguć na ostrvima na kojima je takođe naseljeno i lokalno stanovništvo, pa prema tome, mogući su i lokalni izleti i upoznavanje samog stanovništva. Na ovim ostrvima, u hotelima konzumiranje alkohola nije dozvoljeno!

Veliki broj ostrva (oko 1000) nije naseljeno pa su čak mogući i piknici i celodnevni boravak na nenaseljenim ostrvima.

Za ljubitelje surfa Maldivi su pravo mesto. Tirkizna voda i savršeni talasi čine Maldive idealnom i neistraženom destinacijom za surfere koji su u dobroj kondiciji. Najbolji period za surfovanje na Maldivima je između marta i oktobra, najveći talasi su u junu, julu i avgustu.

Uredjenost drzave:

Maldivi su parlamentarna republika, sa predsednikom na čelu vlade i šefom države. Predsednik je na čelu izvršne vlasti i imenuje vladu koju odobrava Narodni Medžlis (parlament). Nakon uvođenja novog Ustava 2008. godine, direktni izbori za predsednika države odvijaju se svakih pet godina, sa limitom od dva mandata za bilo kog pojedinca. Članovi jednodomnog Medžlisa služe petogodišnji mandat, sa ukupnim brojem članova utvrđenih na osnovu populacije atola, kog predstavljaju. Zgrada parlamenta se nalazi u Male-u, a tu borave i narodni poslanici iz cele zemlje. Prvi Ustav ove Republike proglašen je 1968. godine, da bi kasnije više puta bio menjan i dopunjavan. Sadašnji Ustav je stupio na snagu 07. avgusta 2008. godine.

Maldivi imaju 26 prirodnih atola i nekoliko ostrvskih grupa na izolovanim grebenima. Svi oni su podeljeni na dvadeset jednu administrativnu jedinicu – atole i grad Male. Načelnik ovih adminitrativnih jedinica imenuje predsednik države. Sve jedinice su grupisane u 7 regiona, a grad Male je posebni prestolni region.

Nazivi i raspored regiona i atola Maldivskih ostrva:

-Krajnji severni: Ha Alif, Ha Dalu i Šavijani

-Severni: Nunu, Raa, Baa i Lavijani

-Prestolni: Male

-Centralno-severni: Kafu, Alif Alif, Alif Dal, i Vavu

-Centralni: Memu, Fafu i Dalu

-Centralno-južni: Gafu Alif, Gafu Dalu

-Južni: Gnavijani i Sinu

-Krajnje južni: Taa i Lamu

Transfer od hotela do aerodroma i nazad cena:

Svaka vrsta transfera nije uračunata u cenu hotelskog smeštaja i doplaćuje se.

U zavisnosti gde se hotel/rizort/apartman nalazi moguć je transfer hidro avionom/avionom lokalne avio kompanije (Maldivian airlines npr) ili hidro gliserom. Luksuzni rizorti sa 5***** najčešće svojim putnicima obezbeđuju prevoz sa aerodroma Male do rizorta hidroavionom, te stoga rezervacija nije potrebna. Potrebno je 10 dana pre dolaska na Maldive najaviti svoj dolazak sa detaljima leta i platiti karticom ili na licu mesta troškove transfera. Ista priča važi i za hotele/apartmane s tim što osoblje hotela umesto Vas izvrši rezervaciju sedišta na lokalnoj kompaniji, i po sletanju u Male, neko od osoblja vas odvede do terminala za domaće letove, čekira Vas na sledeći let, i preda vam potrebna dokumenta. Po sletanju na lokalno ostrvo, osoblje hotela će Vas sačekati na aerodromu i odvesti vas do hotela.

Za prevoz hidrogliserom važi isto pravilo najave putnika 10 dana pre dolaska u hotel, sa detaljima leta sa kojim dolazite na Maldive.

Ukoliko rezervišete smeštaj preko naše agencije, u mogućnosti smo da za rezervišemo transfer i izvršimo plaćanje umesto Vas.

Vizni rezim:

Za građane Republike Srbije, viza za Maldive je potrebna, osim za putnike koji su u tranzitu.
Državljani R. Srbije koji putuju na Maldiive besplatnu vizu važeću za period do 30 dana dobijaju na maldivskom aerodromu. Potrebna je sledeća dokumentacija: važeća putna isprava, povratna avio karta, hotelski vaučer. U avionu za Male, posada avio kompanije će vam dati formular u kome se traži da se upišu podaci putnika iz pasoša, podaci iz avio karte, podaci hotela i sl...

Adresa Ambasade: /

Bezbednost na ostrvu:

Usled konflikta na leto 2014.g., Izraelskim državljanima se preporučuje da ukoliko imaju dvojno državljanstvo ne koriste Izraelski pasoš pri ulasku na Maldive ili da izaberu neutralniju destinaciju za putovanje. Stopa kriminala u rizortima je minimalna. Turisti van rizorta nemaju šta da vide i osudjeni su samo na rizorte.

Svakih 50 dolara koje potrošite u baru ili restoranu predstavlja desetodnevnu platu za čistače.

Maldivi mogu da budu izloženi opasnosti od cunamija. U ovakvim situacijama, po izdavanju upozorenja o opasnosti od strane Vlade Maldiva, potrebno je pratiti uputstva koja emituju lokalna sredstva javnog informisanja i ponašati se u skladu sa njima.

Nasilje i diskriminacija se najčešće dešava na Maldivima prema pripadnicima gej populacije.

Svako otkrivanje uslovljava deportaciju ili zatvor na čak 6 godina.

U Maleu su u februaru i martu 2012. godine bili organizovani politički protesti tokom kojih je došlo i do nasilja. Tokom boravka u prestonici Male, neophodno je biti na većem oprezu zbog još uvek nerešenih političkih tenzija i rizika od daljih pobuda i nasilja, dok je u ostalim delovima i ostrvima Maldiva potrebna uobičajena opreznost.

Himna: Gavmii mi ekuverikan matii tibegen kuriime salaam

Električna energija: 220V, 50Hz (Evropski ili Engleski utikac)

Preporuka:

Nudizam je zakonom zabranjen na Maldivima, uključujući i boravak na plažama odmarališta, kupanje ili ronjenje bez kupaćih kostima u blizini brodova sa putnicima. U većini restorana nije dozvoljen boravak u kupaćim kostimima, kako bi se izbegle neprijatnosti za druge prisutne goste.

Na Maldivima se vozi levom stranom, i volan se nalazi suprotno od naše strane.

Hrana i piće:

Maldivska grana nije raznovrsna i zasniva se na ribi, voću i ljutom kariju. Jedina šansa da probate ''pravu'' maldivsku kuhinju je u glavnom gradu Male, gde kafe-restorani u ponudi imaju grickalice ili brzu hranu (hedhikaa) koja je izuzetno jeftina i obilna.

U rizortima se obično nalazi između jednog i 10tak restorana u zavisnosti od veličine rezorta i nivoa luksuza. Napominjemo da se svi restorani nalaze u sklopu rizorta i da ne postoji pristup lokalnim restoranima. Kuhinja je internacionalna. Svi rizorti imaju barove gde se može naći dobar izbor pića (alkoholnih i nealkoholnih). Konzumiranje alkoholnih pića u Male-u nije dozvoljeno ili bilo gde van rizorta.

Specijaliteti:

-Morski specijaliteti kao npr. tuna, hobotnica, sabljarka itd...

-Kavabu (pohovane grickalice napravljene od pirinča, tune, kokosa, sočiva i začina)

-Kari, kao na primer od piletine ili teletine. Kari se sve više koristi u maldivskim jelima

Napojnice: u internacionalnim restoranima u Male-u napojnica je od 10-15% u odnosu na cenu. U lokalnim kafićima napojnica nije neophodna. U rizortima se napojnica uključuje u cenu automatski.

Regionalna pića:

-Sai (čaj, Maldivski specijalitet)

Prevoz i smeštaj:

Prema raspoloživosti letova na Vaš upit šaljemo ponudu u kome nudimo najpovoljnija tri avio prevoznika (ukoliko ih ima) sa neophodnim detaljima. Iz Beograda sa jednim presedanjem za Male lete Turkish Airlines, Fly Dubai, Etihad Airways, Qatar Airways, Aeroflot, Emirates...


U mogućnosti smo da obezbedimo i hotelski smeštaj u luksuznoj i standardnoj kategoriji prema Vašem upitu kao i transfer od aerodroma Male do hotela/rizorta.
Ponuda će se sadržati od:

- 3-5 hotela sa dobrim ocenama na booking.com/trip advisoru
- u cenu hotela će biti uključene sve takse, naplata usluge i boravišne takse (ukoliko ih ima)
- cene povratnog transfera od/do rizorta/hotela