Putovanja - KUBA

 

KUBA

 

Opis ostrva:
Ostrvo Kuba je najveće Karipsko ostrvo. Država Kuba se sastoji od celog ostrva Kuba i manjih obližnjih ostrva, izuzimajući zaliv Guantanamo, vojnu luku koja je iznajmljena Sjedinjenim Državama od 1903. godine. Kuba je šesnaesto ostrvo po veličini na svetu. Ostrvo je najvećim delom u ravnici, sa brdima i planinama u jugoistočnom delu i najvišim vrhom Piko Real de Turkino na 2.005 m. Dužina obale iznosi 3.740km. Najduža reka je Rio Koto na severoistoku (240km) i plovna je samo polovinom svoje dužine.

Koordinate: 23°8′N 82°23′W// 20°-23° SG Š, 74°-84° ZGD

Površina: 110.861 km²

Glavni Grad: Havana ( 2.201.610 stanovnika)

Valuta: Pezos (CUP/CUC)

Broj stanovnika: 11.382.820  (prema podacima iz 2006. godine).

Etnička struktura:
Većina stanovnika je bele boje (65.5%), sa tendencijom porasta stanovništva afričkog porekla (10.8%) i mulata (24.86%). Prosečan životni vek Kubanaca je 75,6 godina (78,1-žene; 73,3-muškarci), a prosečna starost je 35.1 godina. Procanat stanovnika starijih od 60 godina i više: 14.7%, a odnos muškaraca i žena je prilično ujednačen: muškarci: 49.97%; žene: 50.03%. Procenat stanovništva koje živi u gradovima je 75.9%

Gustina naseljenosti: 102/km²

Vremenska zona: UTC od -5 do -4

Internet domen: .cu

Pozivni broj: ++53

Sluzbeni jezik: Španski

Nezavisnost:

Od Španije proglašena 10.10.1868.g.

Kao republika je proglašena 20.05.1902.g.

Kastrov ulazak u Havanu 01.01.1959.g.

Privredne grane:
Privreda Kube je pod centralnim nadzorom političke vlasti. U poslednjih nekoliko godina sprovedene su manje reforme da bi se smanjila nelikvidnost, povećala efikasnost poduzeća i otklonila stalna nestašica hrane i još nekih osnovnih sredstava. Kubanska privreda se danas zasniva na tri najvažnije privredne grane: poljoprivreda (duvan, šećer, limun), rudarstvo (nikal) i turizam. Glavni kubanski trgovinski izvozni partneri su Holandija, Kanada I Kina, a najviše se uvozi iz Venecuele, Španije I SAD-a.

Veroispovest:
Najveći broj Kubanaca su katoličke veroispovesti. Santerija je religija koja je mešavina starih afričkih religija i katoličanstva, i široko je rasprostranjena na Kubi. Zvanično, Kuba je ateistička država.

Klimatski uslovi:
Klima je tropska i pogodna za uzgoj šećerne trske. Sušna sezona je od Novembra do Aprila, a kišna od Maja do Oktobra. Srednja godišnja temperatura je 25°C. Veći deo godišnjih padavina (u proseku 1.320mm) izluči se tokom vlažne sezone koja traje od maja do oktobra. U avgustu, septembru i oktobru povremeno se javljaju uragani.

Atrakcije na ostrvu:

  • Baracoa – Kutak na Kubi izgubljen u vremenu je za ljubitelje prirode i istorije nešto što se nikako ne sme propustiti.

Uživajte na plažama – Doživite neke od veličanstvenih zalazaka sunca na jednoj od mnogih prelepih plaža Kube, u koju se uključuje i plaža del Este (Playa del Este) u blizini Kube. Plaža Santa Maria poznata još i kao Havanska Rivijera (Havana Riviera) otkriva tirkiznu boju vode i mekan pesak po čemu su Karibi poznati. Pored navedene, poznate plaže su još i Playa Ancon pored Trinidada, Cayo Coco severno od Ciego De Avila, i plaža Las Tumbas na Guanhacabibes Peninsula. 

  • Zaliv svinja – Priredite sebi emocionalno putovanje u muzej na plaži Giron (Playa Giron), scene američke invazije 1961.g. Na zaliv Svinja

  • Capitolio – Tura Capitolio u centru Havane. Izgrađena od strane diktatora i podseća na zgradu Američkog kongresa u Vašingtonu (detalji na Havanskoj građevini su lepši)

  • Castillo de la Real Fuerza (zamak) – tumarajte oko Zamka de la Real Fuerza i njegovog novoizgrađenog muzeja brodogradnje. Najstariji od tri Havanska utvrđenja i dalje postoji, iako je izgrađen na pogrešnom mestu. Podignite čašu Hemingveju u njegovom starom utočištu La Bodeguita del Medio

  • Muzej Revolucije – doživite istorijski kontekst moderne Kube. Napolju je majka, brod u koji može stati 12 putnika. 1956.g., 80 prognanih pobunjenika (Obojica Kastro i Če ) bili su u velikoj opasnosti od potapanja jahte, jer su tražili da se vrate na Kubu.

  • Opuštanje na Kajo Largo (Cayo Largo) – Jedna od najlepših plaža Kube nalazi se na malom ostrvu koje je u potpunosti prilagođeno turistima. Do njega se može doći samo avionom, i ovde se mogu videti morske kornjače i njihova mrestilišta

  • Santa Clara -  Posetite revolucionarnu Santa Klaru, spomenik, muzej i mauzolej Če Gevare. Jedino njegovo telo je vraćeno iz Bolivije 1997.g., 30 godina nakon njegovog hvatanja i pogubljenja. 1959. on i 300 pobunjenika savladani su od strane 3000 Batistinih trupa.

 

KUBA1

 

Uredjenost drzave:

Socijalistička republika, predsednik je Raul Kastro. Kuba je podeljena na 15 pokrajina i 169 opština

Transfer od aerodroma do hotela do aerodroma:
Aerodrom u Varaderu je udaljen 10 km od grada Varadera. Ukoliko vaš prevoznik sleće na Internacionalni aerordrom u Havani, cena transfera će varirati u zavisnosti od broja putnika. Ukoliko se prevoze jedna ili dve osobe, transfer će koštati EUR 100 po taksi vozilu. 3-5 osoba platiće EUR 145 po taksiju, i  cena od 6-8 osoba će biti EUR 162 po taksi vozilu (minibus). Ukoliko vaš prevoznik sleće na aerodrom u Varaderu, najbolje je prevesti se hotelskim taksijem, čije se cene kreću od CUC 25-30. I autobusi saobraćaju od aerodroma do centra Varadera, i cena je CUC 5, a karta se može iskoristiti mnogo puta jer važi jedan dan. Autobus staje na nekoliko stanica, a najinteresantnije stanice su tržni centar, otvorena pijaca kao i značajniji hoteli.

Vizni rezim:
Viza je potrebna, i od dokumenata je potreban samo pasoš. Cena vize je EUR 15-25 i izdaje se na aerodromu a plaća se po izlasku iz zemlje (Na ulasku se popunjava formular koji se čuva do izlaska iz zemlje). Viza obično važi 30 dana, a vaš pasoš da bi ušli na Kubu mora da važi još najmanje 6 meseci.

Adresa Ambasade: Vukovarska 23, Senjak, 11000 Beograd;

Radno vreme: Ponedeljak – Petak: 09:00 – 13:00

Sajt i email: http://www.ambasadakube.org.rs/

ambasada@ambasadakube.org.rs

Bezbednost na ostrvu:
Kuba je generalno gledano veoma bezbedno ostrvo. Stroga i ugledna policija u saradnji sa programom susedi koji nadgledaju (poznat kado Komitet za odbranu revolucije, ili C.D.R) ima zadatak da ulice učine bezbednim od nasilnog kriminala, ali bilo kako bilo, u stvarnosti postoji tajna policijska mreža. Posetioci bi trebalo da izbegavaju bliži kontakt sa Kubanskom policijom i službama bezbednosti.

Hrana i piće:
Svi restorani pripadaju vladi. Nacionalna jela Kube su pirinač i pasulj (moros y cristianos). Najbolja hrana moze se naći u lokalnim restoranima koji se nalaze u kućama.

Crni pasulj je glavni sastojak Kubanske kuhinje. Kubanci najčešće od mesa jedu svinjetinu i piletinu. Teletina i jastog  su kontrolisani od strane vlade i stoga je ilegalno prodavati ih hotelima i restoranima van države. Bilo kako bilo, specijalna ponuda Jastog ručak zadovoljava potrebe turista i više nego što je očekivano. Negde se može videti i kornjača na meniju u Paladaresu, ali budite svesni da su one ugrožena vrsta i da je jesti ih ilegalno.  

Obitavanje u državinim hotelima i restoranima je značajno skuplje, i cene se mogu porediti sa cenama u mnogim najrazvijenijim državama.

Kubanski nacionalni kokteli su Cuba Libre (Rum i Koka Kola) i Mohito (rum, lajm, šećer, nana, soda i led). Ukoliko naručujete Rum u malim restoranima, nemojte biti iznenađeni ako umesto čaše ruma dobijete flašu, i ako vam naplate flašu Ruma. Havana Club je nacionalni brend i najpopularniji. Njegova cena je 4 USD 3 godine stari beli rum i 8 USD 8 godina stari tamni rum. Kristal je svetlo pivo dostupno u ''Dollar'' radnjama gde ga Kubanci i posetioci mogu kupovati. Kubanci preferiraju Bucanero Fuerte, tamno pivo, koje sadrži 5,5% alkohola.

Zapamtite da slično kao sa restoranima, postoje dva tipa objekata gde možete piti na Kubi. Zapadnjački stil barova, sa cenama kao na zapadu, dobrom selekcijom i kvalitetom pića (i ponekad hrane), dobro dekorisanim objektima, prijatnim osobljem i jako često sa živom muzikom koji se mogu naći u turističkoj zoni kao sto je Stara Havana i turiističkim hotelima. Ovde možete upoznati i druge turiste, ali ne očekujte lokalno stanovništvo.

Drugi tip su lokalni barovi gde je izbor pića ograničen (rum, ali samo po boci, pivo, i negazirana pića, jako retko ćete moći dobiti koktele kao što je npr. Mohito icigare). Ovi barovi pružaju dobar način da se upozna lokalno stanovništvo koje može biti druželjubivo i sa kojim možete pričati o njihovim životima posle nekoliko pića.

Himna: La Bayamesa

Električna energija: 110V/60Hz ili 220V/60Hz (Severno Američki, Evropski, ili Italijanski utikač)

Kultura:

Kuba je poznata po:

1.Cigarama, od kojih se izdvajaju brendovi Havana, Monte Kristo, Kohiba I Partagas.

2.Rumu, od kojih je najpoznatijiKlub Havana (Havana Club). Ako je star bar 7 godina, rum dobija atribut stari (añejo). Rum se proizvodi fermentacijom od sirupa šećerne trske.

3.Kubanskoj muzici i ritmovima, koji su proizvod mešanja mnogih muzičkih žanrova, afričkih, španskih i latinoameričkih, recimo mambo, konga, rumba, ča-ča-ča, son, nueva trova,habanera, danson i mnogi drugi.

Pesmama Guantanamera, Zauvek (Hasta Siempre), Možda, možda, možda (Quizás, quizás, quizás), Čan čan (Chan Chan) koje su stekle svetsku slavu. Posebnu ulogu u popularizaciji kubanske muzike igrao je muzički album i istoimeni film Klub Buena vista(Buena Vista Social Club).

4.Starim američkim automobilima (naročito tipa Ševrolet). Po zakonu na Kubi, zabranjen je izvoz ovih automobila.

5.Kuba je poznata po argentinskom revolucionaru Ernestu Gevari, bolje znanom po nadimku Če, koji se sa Fidelom Kastrom borio u Kubanskoj revoluciji.

6.Nacionalnom sportu: Bejzbolu. Kubanci su takođe ističu odličnim bokserima i atletičarima.