Putovanja - BERMUDA

 

BERMUDA

 

Opis ostrva: 
Bermudesu prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva u severnom Atlantskom okeanu, koja se nalazi oko 975 km od obale SADa. Teritorija se sastoji od oko 138 ostrva, ukupne površine 58.8 km². Na najvećem ostrvu se nalazi i glavni grad Hamilton. Bermude imaju jaku privredu, sa jakim finansijskim sektorom i razvijenim turizmom. Životni standard je vrlo visok. Nezaposlenosti praktično nema. Više od 80% prihoda se izdvaja za socijalna davanja i za obrazovanje.

Koordinate:32° 20' 00" SG Š i 64° 45' 00" ZGD //

Površina: 53.3 km2

Glavni Grad: Hamilton

Valuta: Bermudski dolar (BMD)

Broj stanovnika: 65,773 (prema podacima iz 2006.g.)

Etnicka struktura: Oko 70% stanovništva su crnci i mulati, a 30% su belci. Tamnoputi stanovnici su potomci afričkih robova, dok su belci britanskog porekla.

Gustina naseljenosti: 1,239/km²

Vremenska zona: UTC -4

Internet domen: .bm

Pozivni broj: +1-441

Sluzbeni jezik: Engleski

Privreda:
Najvažnija privredna grana je turizam sa oko 40% društvenog bruto proizvoda. Oko 90% turista dolazi iz SAD-a, ali raste i broj turista iz zapadne Evrope. Kako su Bermude „porezni raj“ (sa niskim poreznim stopama), na ostrvima su se smestile kreditne firme i osiguravajuća društva.

Suptropska klima omogućuje intenzivnu poljoprivredu. Uzgaja se pre svega južno voće, krompir, povrće, duvan I cveće (pre svega ljiljani). Osim vapna koje se koristi u građevinarstvu, nema drugih sirovina. Mali industrijski pogoni prerađuju mirise i proizvode lekove I kozmetiku. Izvoze se pre svega južno voće, povrće, cveće, biljni ekstrakti i farmaceutski i kozmetički proizvodi. Sve vrste prehrambenih proizvoda, naftne prerađevine kao i automobili se uvoze.

Veroispovest: 
Neanglikanski Protestanti (39%), Anglikanci(27%), Rimokatolici (15%) i ostali (19%)

Klimatski uslovi: 
Klimaje na Bermudama subtropska, vlažno-topla. Vlažnost vazduha je prijatna u vreme zime. Golfske struje pomažu ostrvu da sačuva subtropsku klimu uprkost tome što se ostrvo nalazi malo dalje na severu, tj. Van centra Karipske zone. U septembru su uragani česta pojava.

Atrakcije na ostrvu:
Postoji veliki broj odličnih tura za razgledanje tako malog ostrva.

Ture koje su najpopularnije su:

 • Grad Sveti Đorđe ( St. George)

Nalazi se na UNESCO-voj listi Svetske baštine i predstavlja najstariji, konstantno naseljen britanski grad. Može se pohvaliti malim krivudavim ulicama sa tipičnom britansko kolonijalnom arhitekturom. U gradu se mogu videti mnoštvo fontana, bašte i trgove, ulice sa kaldrmom i rampama.

 • Pomorski Muzej Bermuda u Royal Naval Dockyard. Za ovu turu je potrebno pola dana, i potrebno je otići do Royal Naval Dockyarda. Posle gubitka svojih pomorskih baza u toku Američkog Revolucionarnog rata, Britanska pomorska mornarica je promenila štab svoje Atlantske flote od 1812-1957. Stara skladišta krečnjaka, glavna kula zamka i trvđava su na mudar način renovirani na inicijativu Bermudske vlade u turističku atrakciju i šoping centar.

 • Bermudski Akvarijum, Muzej i Zološki vrt (Flatts Village) – Radno vreme je od 09-17h

Ukrašen sa preko 140.000 galona kopija koralnog grebena, ovo je jedna od Bermudskih glavnih atrakcija.  Vrt ima preko 300 ptica, reptila i sisara i 200 vrsta ribe. Cena za odrasle je USD 10, Penzioneri USD 5, a deca od 5 do 12 godina USD 5.

 • Kristalna i fantastična pećina, Wilkinson Avenue, Bailey's Bay – Radno vreme od 09:30-16:30

 • Dve totalno različite pećine, koje obavezno treba posetiti.

 • Svetionik na Gibovom brdu (Gibbs Hill Lighthouse), St. Anne's Road, Southampton – ovaj svetionik je jedan od najstarijih struktura od livenog gvožđa na svetu. Možete se popeti na vrh, stepenicama (180) do vidikovca, koji nudi spektakularan pogled na ostrvo i more koje ga okružuje. U svetioniku postoji i prostorija za čaj gde osim čaja možete popiti piće i gricnuti nešto.

Ono što se preporučuje da uradite:

 • PLIVAJTE, idite na neku od Bermudskih divnih plaža sa roze peskom:

 • Horseshoe Bay Beach, Southampton Parish. Prelepi roze pesak graniči se sa kamenitim područjem pogodnim za ronjenje. Ovo je verovatno jedna od najfotografisanijih (i najpopularnijih) bermudskih plaža. Budite svesni da na plaži može doći do gužve usled dolaženja velikog broja čamaca sa turistima kojima je ova plaža usputna stanica. Takođe, ovde možete videti i izvestan broj surfera. Na plaži se nalaze kupatila, i plažni restorančići. Spasioci dežuraju leti. Obavezno pogledajte impresivne morske pećine i tunele.

 • Elbow Beach – Tribe Road Number 4, Paget Parish. Još jedna predivna plaža sa roze peskom između Koralne plaže, Elbow plaže i Hotela na Kokosovom Grebenu.

 • Tobacco Bay – St. George Parish. Stenama zaklonjena, gde je  voda plitka, plaža čije more je toplo na kojoj može doći do gužve zbog brodova sa turistima. Do nje možete doći peške od trga u gradu Sveti Đorđe (square St. George) ili minibusima koji su uvek dostupni. Još jedna šetnja vas može dovesti blizu tvrđave Svete Katarine (St. Catherine). Na plaži se nalaze toaleti, plažni restorani...

 • Achilles Bay / St. Catherine's Bay – Northeastern St. George Parish. Na plaži se nalaze toaleti, plažni restorani...

 • Clearwater Beach / Turtle Beach / Turtle Bay / Long Bay / Well Bay / Soldier Bay u Svetom Davidu (St. David), na istočnom i autoputu za aerodrom. - Nalazi se blizu nekadašnje vazdušne baze NASA-ine stanice za praćenje na Kuper ostrvu (Cooper's Island). Na plaži se nalaze toaleti, restorani, dečije igralište. Spasioci dežuraju u letnjim mesecima.

 • John Smith's Bay Beach, Hamilton Parish - Na plaži se nalaze toaleti, plažni restorani i spasioci dežuraju tokom letnjih meseci...

 • Shelly Bay, North Shore Road, Hamilton Parish. Na ovoj plaži nalazi se veliko igralište za porodice sa malom decom, i prednost ove plaže je što je voda plitka. Nije daleko od Flatts Sela (Flatts Village) i Bermudskog Akvarijuma, Muzeja i Zoološkog vrta. Na plaži se nalaze restorani, toaleti...

 

BERMUDA1

 

Uredjenost ostrva:
Bermude su prekomorsko područjeUjedinjenog Kraljevstva. Državni poglavarje kraljica Elizabeta IIkoju zastupa imenovani generalni guverner. Sve važne političke odluke, naročito pitanja iz područja spoljnjei obrambene polikedonosi direktno vlada u Londonu

Transfer od aerodroma do hotela i nazad cena:

Postoji nekoliko operatora koji su zaduženi za transport putnika od aerodroma do hotela. Možete rezervisati transfer u jednom pravcu ili povratnu vožnju, a cena se naplaćuje po osobi. Iako cene mogu varirati od lokacije hotela, cene mogu približno biti oko USD 30 (od aerodroma do hotela i nazad) po osobi. Poznate agencije koje prevoze putnike su: BTA Dispatching Limited , Bermuda Triangle Tours , Beeline Transport Bermuda , Quality Transport, Bermuda , Bermuda Airport Shuttle Service.

Vizni rezim: Viza je potrebna. Potrebno je aplicirati u Ambasadi Velike Britanije. Sve informacije možete pronaći na sledećim internet stranicama:

Za države Britanskog komonvelta i Britanske prekookeanske teritorije:

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/countries/serbia/commonwealth-bots/?langname=UK%20English

Cena viza u odnosu na tip putovanja:

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/countries/serbia/fees1/?langname=UK%20English

Zakazivanje termina za predaju vize:

https://www.visainfoservices.com/Pages/AppointmentManagement.aspx

Dokumenta koja su potrebna pri apliciranju:

Važeći pasoš koji ima najmanje jedan slobodan list koji je prazan sa obe strane, tako da viza može da se stavi – vaš pasoš treba da glasi na vaše ime, i ime i potpis trebaju da odgovaraju detaljima koji će se nalaziti na vašoj aplikaciji za vizu

Vaš prethodni pasoš(i)

Dokaz o novčanim sredstvima (izvodi iz banke)

Dokaz da ste zaposleni ili da studirate (radna knjižica ili ugovor)

Odštampane rezervacije(savet je da ne kupujete karte dok se viza ne izda)

Dokaz o svrsi putovanja (na primer – pozivno pismo, ili hotelska rezervacija)

Vaša novija fotografija za pasoš(čija pozadina mora biti bela) veličine 45mm x 35mm, Prikaz kako slika mora da izgleda možete videti na sledećoj stranici:

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/visa-photo-guidance.pdf

Adresa Ambasade:

Bermuda Embassy, Serbia
Resavska (Generala Zdanova) 46
11000 Belgrade 
Phone:
+381-11-2645055
+381-11-3060900
+381-11-3615660
Fax:
+381-11-659651
Email:ukembbg@eunet.yu
britemb@eunet.yu
Website URL:
http://ukinserbia.fco.gov.uk/en/

Bezbednost na ostrvu:

Procenat nasilnog kriminala na Bermudama se povećava, ali uprkost svemu taj procenat je i dalje mali, i ne može se porediti sa drugim destinacijama na Karibima. Najčešći zločini su sitni, poput džeparenja. Mopedi su veoma često na meti kradljivaca, proverite da li ste dobro zaključali iznajmljeni moped kada ga ostavljate. Takođe, iznajmljeni mopedi imaju običaj da izazovu nesreću zahvaljujući ponekad uskim putevima a takođe i zato što se vozi na levoj strani, i ponekad vozačima treba više vremena da se naviknu. 

Jako je bitno da znate da je homoseksualizam tabu tema u javnosti na Bedmudama, čak iako je po  zakonu priznata. 

Hrana i piće:

Dva relativno unikatna Bermudska jela su soljeni bakalar kuvan sa krompirom, tradicionalni nedeljni doručak i Skakutavi Džon (Hoppin' John), prosto jelo sa kuvanim pirinčem i graškom. Paprikaš od ajkulinog mesa, kolač od ribe je tradicionalan petkom. Imajte na umu da većina restorana što je bliža lukama gde pristaju kruzeri, to će cena obroka i pića biti skuplja.

Lokalna specijaliteti su:

Pita od Kasave (tropska biljka) – tradicionalno se jede za Božić, ali se sve češće jede i u ostalim mesecima, i može se naći u lokalnim supermarketima u toku godine.

Bermudske banane koje su manje i slađe od ostalih se često jedu nedeljom ujutru sa bakalarom i krompirom.

Riba se jede najčešće u vidu lokalne tune, wahoo ribe i rockfish ribe. Domaća riba se često nudi u menijima u restoranima širom ostrva.

Riblja čorba začinjena sa šeri biber sosom i tamnim rumom je omiljena čorba na ostrvu.

Ostrvo Bermuda ima 2 popularna pića:

Rum Swizzle, što predstavlja rum koktel napravljen od Demerera Ruma i Jamajčanskog ruma (tamnog ruma) zajedno sa nekoliko vrsta sokova. Ponekad se i brendi dodaje ovom koktelu. Koktel je izrazito jak.

Dark n' Stormy (mračno i olujno) sastoji se od Bermudskog ruma (Gosling's Black Seal), i mešavine lokalnih rumova, pomešanih sa lokalnim pivom.

Oba koktela su veoma slatka.

Himna: God Save the Queen

Električna energija: 120V/60Hz

Kultura

Preporuka:

Iako bi ovo trebalo da znate, na ostrvu može biti jako toplo u toku dana, tako da bi trebalo uvek imati flašicu vode sa sobom ukoliko idete u neka razgledanja. Lečenje na ostrvu je neverovatno skupo i približno je Američkim standardima. Postoji jedna bolnica na ostrvu, KING EDWARD VII MEMORIAL, koja ima hitnu pomoć. Postoji i vazdušna pomoć koja je dostupna kao dodatna medicinska usluga. Kako je zdravstvo na Burmudama jako skupo, savet je da kupite zdravstveno osiguranje za put. Takođe, preporuka je da ponesete i ličnu putnu apoteku.

Korali, posebno u Snorkel Parku mogu da vas poseku jer su jako oštri. Savetujemo Vam da ukoliko nemate sandale ili cipele za vodu da ih kupite u nekom od mnogobrojnih prodavnica ili ako ih imate, da ih ponesete sa sobom. Takođe budite oprezni i od meduza. Ukoliko vas neka ožari, nađite rešenje kako da neutrališete opekotinu, da li tako što ćete odmah otići u ambulantu ili ćete namazati neku mast ili ulje koja će neutralisati otrov.

Čim se smestite u sobi, razgovarajte sa menadžerom ili osobljem hotela da li je voda iz česme bezbedna za piće. 

Ukoliko razgovarate sa nekim stanovnikom Bermuda, nemojte pričati sa njim/njom o političkim i rasnim temama osim ukoliko ne poznajete sagovornika jako dobro. Bermuđani su veoma prijateljski nastrojeni prema turistima, pa ukoliko vam je potrebna pomoć, ne ustručavajte se da pitate za istu.

Na Bermudama, često je bakšiš uračunat u cenu i prikazan je na računu, da li to bio račun u restoranu ili hotelu. U slučaju da ipak nije, preporučen procenat za ostavljanje bakšiša je 15%. Taksi vozačima se takođe ostavlja bakšiš u iznosu od 10% ili čak više.