Putovanja - BARBADOS

 

BARBADOS

Opis ostrva:
Barbados je ostrvska država u Karipskom moru i Atlantskom okeanu. Ostrvo je poznato još i kao Karipska Mala Britanija, jer je do nedavno bilo Britanska kolonija. Površina ostrva je 430 km², ostrvo je uglavnom ravno, sa malo brda u unutrašnjosti. Nalazi se na 13º sgš, 59º zgd. Klima na ostrvu je tropska i na njemu se nalazi izvestan broj močvara. U unutrašnjosti ostrva su plantaže šećerne trske. Barbados pripada Malim Antilima, a najbliže zemlje su mu Sveta Lucija i Sveti Vinsent i Grenadini. Barbados je jedna od država sa najvišim standardom na svetu.

Koordinate:
13° 12′ SG Š, 59° 35′ ZGD 
Površina: 430 km2 
Glavni Grad: Bridžtaun (Bridgetown) 
Valuta: Barbadoski Dolar (BBD) 
Broj stanovnika: 279.912 (prema podacima iz 2006.) 
Etnicka struktura: 80% Crnog stanovništva, 16% Azijskog (multirasnog) i 4% Evropskog (Prema popisu iz 2000.g.) 
Gustina naseljenosti: 22/km2 
Vremenska zona: UTC-4 
Internet domen: .bb 
Pozivni broj: +1-246 
Sluzbeni jezik: Engleski 
Nezavisnost: od 30.11.1966. 
Privredne grane: Barbados kao država nalazi se na 51. mestu na svetu po bogatstvu. 
Istorijski gledano, Barbadosu je primarna privredna delatnost bila obrađivanja šećerne trske i danas je ova delatnost aktuelna. Posle šećerne trske je i proizvodnja ruma i melase počela da napreduje kao i turizam. Offshore finansijski i informativni centri doživeli su procvat i jako su važan sektor na Barbadosu.
Veroispovest: Protestanti 67%, Rimokatolici 4%, Ateisti 17% i ostali 12% 
Klimatski uslovi: Ostrvo ima dva godišnja doba. Prvo godišnje doba se sastoji od jakih kiša (kišna sezona) i ovaj period počinje od Juna do Novembra, dok sušna sezona počinje u Decembru i traje do Maja. Od Decembra do Maja prosečna temperatura kreće se u intervalu od 21C do 31C, dok se u periodu od Juna do Novembra temperatura kreće od 23C do 31C. 
Na Köppen klimatskoj skali, Barbados je okarakterisan kao ostrvo sa Tropsko monsunskom klimom. Bilo kako bilo, lagani vetrovi koji se kreću brzinom od 10-12km/h na godišnjem nivou daju Barbadosu toplu klimu koja je umereno tropska. Barbados je često pošteđen od najgorih tropskih oluja i uragana u regionu u toku sezone. Daleka istočna lokacija na Atlanskom okeanu služi kao štit, pa se ostrvo nalazi van centra uraganske zone. U proseku, velike uraganske nepogode dešavaju se na svakih 26 godina. Poslednji značajniji udar uragana (Uragan Dženet) 1955.g. izazvao je ozbiljnu štetu na ostrvu, a nakon Dženet, veći uragan je bio, 2010.g. Uragan Tomas, ali je šteta na ostrvu bila mala.

Uredjenost drzave: Parlamentarna demokratija

Himna: In Plenty and in Time of Need 
Električna energija: 115V/50HZ (Severnoamerički utikač) 
Strana na kojoj se vozi: Leva

Atrakcije na ostrvu:

 1. Botanička bašta, ova bašta ima izraženu faunu, što je čini jedinstvenom u odnosu na ostale botaničke bašte na Svetu.

 2. Igranje kriketa

 3. Mount Gay Destilerija – Prolećna bašta, Bridžtaun, Sveti Majkl. Tura traje oko 45min i uključuje degustaciju ruma(Cena je oko 16 Barbadoskih dolara). Postoje i mnogo skuplje ture sa ručkom koje uključuju i transport (oko 75 Barbadoskih dolara).

 4. Surfovanje na istočnoj obali, kao i na južnoj gde se može surfovati na vetru.

 5. Posetite životinjsku pećinu sa cvećem na Barbadoskom divljem rezervatu.

 6. Preko Atlantis Submarine Tursa idite na najneobičniji izlet. Naime izlet se sastoji od vožnje pravom podmornicom na dubini od preko 50m. Za smele ljude ovo je verovatno jedini način da iskuse život mornarice, da vide tropski morski svet, korale i potonule brodove. Preporuka je da idete ujutru, jer kasne ture mogu biti otkazane zbog težih uslova. Minibusi od centra takođe staju blizu marine ali odlaze samo od severnog autobuskog terminala (kod pijace) (cena je oko 208 barbadoskih dolara za dvoje ljudi)

 7. Vožnje katamaranom - Ukoliko budete išli na ovu turu, imate šansu da ronite sa kornjačama i da ronite iznad potopljenih brodova. Tura uključuje prevoz, piće (alkoholno takođe) i ručak. Možete uplatiti izlet gde ćete samo roniti sa kornjačama. Cena je 150 barbadoskih dolara po osobi, može se platiti kreditnim karticama sa 4 posto provizije.

 8. Ronjenje – postoji značajan broj turooperatera specijalizovanih za ronjenje gde se mogu istraživati koralni grebeni kao i potopljeni brodovi.

Transfer od aerodroma do hotela cena: Cene trasfera u jednom pravcu prikazani su u tabeli:

Cena transfera od aerodroma do:

 
 

$US

$BDS

Atlantic Shores

12.00

24.00

Bathsheba/Cattlewash

36.50

73.00

Belleplaine

32.00

64.00

Bridgetown Harbour

23.00

46.00

Callenders

12.00

24.00

Coverley

6.50

13.00

Crane

15.50

31.00

East Point

20.00

40.00

Garrison Savannah

18.50

37.00

Gibbs

32.00

64.00

Harrison's Cave

26.50

53.00

Holetown/Porters

29.50

58.00

Long Beach/Silver Sands

12.00

24.00

Oistins

12.00

24.00

Prospect/Cavehill

26.50

53.00

Providence

9.50

19.00

Rockley

17.00

34.00

Sam Lord's Castle/ Pollards

17.00

34.00

Speightstown

36.50

73.00

Any point North of Speightstown

43.50

83.00

St. George's Parish Church

18.50

39.00

St. John's Parish Church

23.00

46.00

St. Lawrence

15.00

31.00

Heroes Square (Bridgetown)

21.00

42.00

Vizni rezim: Viza je potrebna. Potrebno je aplicirati u Ambasadi Velike Britanije. Sve informacije možete pronaći na sledećim internet stranicama:
Za države Britanskog komonvelta i Britanske prekookeanske teritorije: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/countries/serbia/commonwealth-bots/?langname=UK%20English 
Cena viza u odnosu na tip putovanja: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/countries/serbia/fees1/?langname=UK%20English 
Zakazivanje termina za predaju vize: https://www.visainfoservices.com/Pages/AppointmentManagement.aspx

Dokumenta koja su potrebna pri apliciranju:

 1. Važeći pasoš koji ima najmanje jedan slobodan list koji je prazan sa obe strane, tako da viza može da se stavi – vaš pasoš treba da glasi na vaše ime, i ime i potpis trebaju da odgovaraju detaljima koji će se nalaziti na vašoj aplikaciji za vizu

 2. Vaš prethodni pasoš(i)

 3. Dokaz o novčanim sredstvima (izvodi iz banke)

 4. Dokaz da ste zaposleni ili da studirate (radna knjižica ili ugovor)

 5. Odštampane rezervacije(savet je da ne kupujete karte dok se viza ne izda)

 6. Dokaz o svrsi putovanja (na primer – pozivno pismo, ili hotelska rezervacija)

 7. Vaša novija fotografija za pasoš(čija pozadina mora biti bela) veličine 45mm x 35mm, Prikaz kako slika mora da izgleda možete videti na sledećoj stranici: http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/visa-photo-guidance.pdf

Adresa Ambasade:
Barbados Embassy, Serbia Resavska (Generala Zdanova) 46 11000 Belgrade 
Phone: +381-11-2645055 +381-11-3060900 +381-11-3615660 
Fax: +381-11-659651 
Email: ukembbg@eunet.yu britemb@eunet.yu 
Website URL: http://ukinserbia.fco.gov.uk/en/

Bezbednost na ostrvu: Iako je bezbedno za putovanja, prisutna je izvesna stopa kriminala. Turistima se preporučuje da izbegavaju visoko rizične aktivnosti kao što su šetanje po divljim plažama (danju ili noću) i šetanje po nepoznatim rezidentalnim krajevima ili po predelima koji se nalaze dalje od velikih puteva. Turisti, posebno žene trebaju se kretati u grupi. Najčešće vrste kriminala nad turistima su taksi prevare i pljačka(džeparenje). Silovanje i razni napadi su postali češći. Najveći broj stanovnika je druželjubiv naročito u početku turističke sezone (Novembar, Decembar). Posebno mesto za brigu za posetioce na Barbadosu su droge. Striktna politika protiv droge je očigledno napravljena za posetioce . Evropljani i Amerikanci na Barbadosu mogu naći marihuanu ili čak često i kokain. Posebnu pažnju bi trebali obratiti i na plažama. Usled struja i talasa, uvek gledajte u zastave na plaži koje su pokazatelji koliko je kupanje bezbedno u trenutku. 
Hrana i piće: Leteća riba, ikona ostrva, može se naći novčićima, papirnim novčanicama i na menijima. Leteća riba se obično poslužuje lagano pohovana sa žutim sosom. Imajte na umu da se žuti sos sastoji od veoma ljute Škotske paprike sa lukom u senfu. 
Pepperpot, jelo koje se mora probati je jelo sa dugom tradicijom i koje predstavlja veliki ponos Barbadoščana, predstavlja svinjski paprikaš u ljutom braon sosu. 
Probajte Noževe (Cutters), lokalni sendvič kojii se pravi od usoljenog hleba (ne od običnog hleba za sendvič). Postoji nekoliko verzija ovog sendviča, sa letećom ribom, sa šunkom. Svaki petak uveče mesto na kome biste trebali da budete je grad Oistins (na južnoj obali) poznat po ''sušenoj ribi''. Ovde se nalazi pijaca gde možete kupiti svežu ribu koja je skuvana po lokalnim receptima. Lokalci ostaju ovde do kasno i plešu do ranih jutarnjih sati. Ovo je trenutno druga po popularnosti atrakcija za turiste na ostrvu posle Harrison pećine. 
Barbados je ostrvo koje ima čistu vodu na svetu, i voda se može piti iz česme. 
Rum i pića od ruma su svakodnevnica na Barbadosu. Možda najpoznatiji domaći brend je Mount Gay Rum, koji je jako ukusan. Možete ići na degustaciju ruma na ostrvu i ove ture dostupne su vikendom. Tamo možete probati uzorke svih vrsta rumova, koji se prodaju po veoma atraktivnim cenama. Rum šopovi se mogu naći na Barbadosu. Nalaze se gde se lokalno stanovništvo (95% muškaraca) sastaje da čuju najnovije vesti. 
10 svetaca (10 saints) je prvo pivo koje se proizvelo na Barbadosu. Ovo nesvakidašnje zrelo pivo (lager), se 90 dana drži u Mount Gay (specijalnom rezervatu) Buradima Ruma, i sastoji se od kombinacije ruma sa osvežavajućim lagerom. Dostupno je u barovima i prodavnicama na celom ostrvu.

Preporuka:
Zbog tropske klime, stanovnici Barbadosa oblače se konzervativno kada nisu na plaži. Nošenje Bikinija neće biti dobro prihvaćeno u gradu, a pogotovo u crkvi. Stanovnici su posebno osetljivi na manire i često požele dobro jutro ljudima, čak i strancima, a puno vremena je potrebno da zaslužite njihovo poštovanje. Kada se sastajete sa nekim ko pripada lokalnom stanovništvu, nemojte diskutovati o politici ili o rasnim pitanjima. Većina Barbadoščana voli zabavu i izlaske. Veliki broj mladih ljudi izlaze u klubove na južnom delu ostrva. Nemojte gledati u ljude ako nemate neki dobar razlog. Ako slučajno zgazite nekoga u klubu, trebalo bi odmah da se izvinite . Barbadoščani su veoma zaštitnički nastrojeni prema porodici i uvrediti nekog člana porodice shvata se veoma ozbiljno, ovo se takođe odnosi i na njihov pogled na pitanje kao što je homoseksualnost.