Putovanja - ARUBA - MALO KARIPSKO OSTRVO KOJE OSTAVLJA BEZ DAHA

 

 

Opis ostrva:

Legenda kaže da plaže Arube pripadaju peščanom patuljku, za kojeg kažu da se prema svakom zrnu peska posebno ophodi sa mnogo ljubavi i pažnje i da je to razlog što su tako lepe. Domaćini ovog mesta zajedno sa zavodljivom prirodom, laganim ritmom života, čine da se svi pa i oni koji su takozvani mrgudi potpuno prepuste čarima ovog mesta, koje je kao raj.

Aruba je jedno od ostrva koje se nalazi u južnom Karipskom moru, 25km severno od venecuelanske obale. Ostrvo je dugačko svega 30km, i široko 9km. Aruba je podeljena na Severoistočnu i severnozapadnu obalu. Na severnozapadnoj obali su plaže sa belim peskom, tirkizno more i tople vode. Jugoistočna obala koja je okrenuta Atlantiku ima nekoliko plaža sa belim peskom, kaktuse, nemirno more sa podmuklim strujama i kamenitom obalom. Ono predstavlja jedan od četiri konstitutivne države Kraljevine Holandije (druga tri su Kurakao, Sveti Martin i Holandija). Kao i ostali delovi Holandije, i Aruba poseduje svoj ustav, vladu i uživa potpunu unutrašnju autonomiju.

Španci su stigli na Arubu 1499. i naselili je. Holanđani su je kupili 1636. Tokom XIX veka Aruba postaje u kontekstu zlatne groznice privredno zanimljiva. Zadnje decenije XX veka donose ostrvu ponovo privredni zalet razvojem turističke industrije. Aruba se službeno odvojila od Holandskih Antila, čiji su delovi i danas ostrva Bonaire i Curacao, i 1986. postala autonomna država unutar Holandije. Nastojanja za potpuno odvajanje od Holandije su zamrznuta na molbu države Aruba 1990.

 

ZASTAVA

 

Koordinate: 12ー 30′ 21" СГ Ш, 69ー 58′ 17" ЗГД

Površina: 193km² ukupno

Glavni grad: Oranjestad, u kome živi 26.000 stanovnika.

Valuta: Arubanski florin

Uređenost države:

Oblik države: Ustavna monarhija

Monarh: Vilem-Aleksander

Guverner: Fredis Refunjol

Premijer: Majk Eman

Stanovništvo: 101.484 stanovnika, prema podacima iz 2010. godine.

Gustina naseljenosti: 534 st/km²

Vremenska zona: UTC -4

Internet Domen: .aw

Pozivni broj: +297

Službeni jezik: holandski, papijamento, engleski i ponegde i španski

Privreda: U periodu od 1915. do oko 1955. je na Arubi dobijanje zlata bilo najvažnija privredna grana. Drugi po veličini grad St. Nicolas se upravo u tom periodu razvio do te veličine. Tek 1990. se počelo sa rafiniranjem nafte. Danas je to najvažnija proizvodnja na Arubi.

Ostale grane industrije su pre svega duvan i proizvodnja pića. Pored toga, na Arubi ima puno Offshore banaka i firmi za obradu podataka. Od kada je Aruba svrstana na spisak OECD-a kao porezna oaza jer su finansijske strukture Arube bile pogodne za utaju poreza i ''pranje novca'' u velikom stilu, Vlada Arube je preduzela niz mera da to spreči i udovolji merilima OECD-a.

Poljoprivreda na Arubi nema neku značajnu ulogu, jer klima sa puno sunca ali nedovoljno kiše ostavlja za sobom prilično loš kvalitet tla. Najvažniji trgovački partneri Arube su Holandija, SAD kao i Kolumbija i Venecuela. Aruba se u Evropi smatra odredištem o kojem se, osim u krugovima ljubitelja ne govori puno kako bi se izbeglo pojavljivanje masovnog turizma. Ostrvo je pošteđeno velikih oluja, i ima prelepe plaže i jako ugodnu tropsku klimu. Većina turista dolazi iz SAD-a, ali su u zadnje vreme i turisti iz Evripe sve ćešći. Osim toga, područje je poznato i za ljubitelje surfovanja.

Religija:

Romanski katolici 82%, protestanti 8%, hinduisti, muslimani, jevreji u malom procentu

Klimatski uslovi:

Klima na Arubi je tropska uz veoma male varijacije temparature u sezoni. Zbog svoje lokacije južnije na Karibima, sunce na Arubi je veoma jako, ali konstantan lagani povetarac čini vreme podnošljivim. Divi-divi drveće je postalo zaštitni znak ostrva i prirode Arube (Usled duvanja vetrova sa istoka). Vreme je skoro uvek suvo, sa najviše pljuskova noću koji izuzetno kratko traju. Temperature na Arubi se ne menjaju dramatično. Između januara i marta, temperature se kreću između 25 i 35 stepeni – visoka sezona. Aruba leži izvan karipske zone koja je pod uticajem uragana.

Šta videti/obići:

Ukoliko želite da obiđete ostrvo, postoji nekoliko opcija: taksijem, autobusom, trolejbus, i iznajmljivanje automobila.

Taksi vozila se najčešće nalaze na aerodromu ili ispred hotela. Tarifa na aerodromu u dolarima je: 18USD donji deo grada, cruise ship terminal USD 22, od holandskog sela do La Quinta i od Okeanije do Amsterdam Manor, 25USD od Feniksa do Marriott hotela i Palm beach hotel.

Na ovu tarifu se dodaje 3 USD nedeljom, praznicima i noću (od 11 uveče do 7 ujutru). Jedan kofer po osobi je dozvoljen, za svaki sledeći kofer se doplaćuje USD 2.

Autobuski sistem zove se ''Arubus''. Vožnja autobusom je sjajan način da istražite ostrvo i da odete do Oranjestada do turističkih hotela i to sve za USD 2,30 dolara za povratnu kartu. Možete ući u autobus i voziti do kraja ostrva i ručati u Sent Nikolasu, videti kako žive stanovnici Arube. Autobusi voze do 21h. Možete se voziti gradskim/ostrvskim autobusima koji polaze sa glavne stanice u donjem delu grada. U toku ''špica'', prijateljski nastrojeni vozači će vam pomoći da izaberete put i uputiti vas na znake. Ovo je najekonomičniji način da dođete do plaža u popularnim rizortima.

Trojlejbusi

Ovo je novi, moderni i zeleni način prevoženja – trolejbus u donjem delu Oranjestada. Ovi dabldekeri polaze od luke do istočnog dela donjeg dela grada (duže prodavnica, malih hotela i restorana).

Vožnja je tiha i besplatna.

Rent a car

Još jedna opcija je iznajmljivanje automobila ili džipa na aerodromu ili u hotelu. Aruba je veoma malo ostrvo, pa vam savetujemo da ne rentirate vozilo dok ne budete znali tačno šta ćete obilaziti. Mnoge aktivnosti se nalaze blizu područja rizorta i mogu se obići i pešice. Iznajmljivanje automobila/džipova je jednostavno.

Ukoliko se odlučite da iznajmite automobil, rent a car kompanije iznajmljuju starija vozila koja su prešla veliki broj kilometara. Posebno je važno da napomenemo da čak i jako poznate rent a car agencije iznajmljuju vozila u lošem stanju i da će možda a možda i neće funkcionisati kako treba.

Najpopularnija plaža na Arubi je Palm plaža. Njene vode su mirne i odlične za plivanje, dok se u pesku mogu naći jako zanimljive školjke.

Plaža koja je skroz pusta je Boka Katalina ali je savršena za ronjenje jer ima veliki broj riba i razne vegetacije. Boka Prins je omiljeno mesto za zaljubljene parove, za romantični piknik, i pravo mesto da se sklonite od gužve. Na plažama Arube ukoliko ste ljubitelj, možete se baviti i sportovima na vodi. Na plažama je zabranjeno pušenje, jer su njene plaže jedne od najčistijih i za svaki prekršaj vas očekuje kazna od 190Eur. Ukoliko Vam u nekom trenutku more, plaža i izležavanje postane monotono, možete otići na pešačku turu u Arikok nacionalnom parku, gde sve grupe imaju vodiče, broj turista ne ograničava grupu, sve šetnje su prilagođene kondiciji turista.

Kada je eko-turizam u pitanju, on se poslednjih nekoliko godina veoma brzo razvija na Arubi. Tako da Arikok park ima razne vrste izleta u ponudi. Za porodice koje dođu sa malom decom, jako su popularne ponude za posete lokalnim parkovima, kao što su farme leptira, park magaraca, utočište egzotičnih ptica. Turistima se predlaže i obilazak mnogobrojnih pećina, među njima je najzanimljivija Huliba, zbog svog ljubavnog tunela.

Na celom ostrvu vlada vesela atmosfera, najviše u glavnom gradu Oranjestad, u njemu se svakog utorka organizuje festival muzike, hrane i ručnih radova Bombini (na jeziku papiamentu znači dobro došli).

Kada je dobar provod u pitanju za to je zadužen i šareni autobus Kuku Kunuku, koji za turiste svako veče ima organizovan obilazak grada a potom se ide na večeru koja je nezaboravna. Ovde je kuhinja za turiste interesantna, jer kuvari i od običnih jela, skuvaju nešto jako ukusno, osnova njihove kuhinje su morski plodovi, a jedan od najvećih specijaliteta su ajkule.

Da sumiramo, naša preporuka šta posetiti u Arubi:

 1. Arheološki Muzej Aruba
  Arheološki muzej Aruba je ponovo otvoren u obnovljenom istorijskom kompleksu u centralnom delu Oranjestada. Nekada porodični dom, ovaj objekat je transformisan u muzej, muzej 21. veka koji čuva Arupsko Amerindiansko kulturno nasleđe.

 2. Arikok Nacionalni park
  Park zauzima jednu petinu ostrva i u njemu se može videti značajan broj tropskih biljaka, životinja, uključujući i flamingose.

 3. Bonbini festival
  Održava se svakog utorka od 18h30min do 20h30min u dvorištu Istorijskog muzeja, Bonbini festival pruža turistima priliku da osete kako lokalno stanovništvo živi, da ga upoznaju, da vide kakvi su im običaji, kuhinja, muzika..

 4. Bubali svetilište ptica
  Među stanarima ovog svetilišta su mnoge selice uključujući čaplje, galebove, kormorane...

 5. Karneval – živopisni karneval koji se svake godine održava u januaru

 6. Pećinska umetnost
  U sistemima pećina na Arubi turisti mogu videti primerke pećinskih crteža. Pećine u Guadirikiri su raj za slepe miševe, a pećina Huliba je poznata još kao ''Tunel ljubavi''

 7. Kapela Alto Viste
  Ova kapela se nalazi na severnoj obali, stara je stotinu godina i u njoj se nalazi ručno pravljen hrastov oltar iza svetlo žutog eksterijera.

 8. Divi-divi drveće
  Arubin nezvanični žig, karakterističan oblik Divi-divi drveća (takođe poznat kao watapanas) prostire se na alarmantnim uglovima u zemlji kaktusa u Cunucu.

 9. Pravac na plažu
  Hadicurari plaža je poznata za ljubitelje ronjenja. Plitka voda je idealna za decu i Palm Plaža je takođe vrlo popularna turistima. Stalni vetrovi na Arubi pružaju odlične uslove za jedrenje na dasci i zmaj surfovanje na plaži Arashi.

 10. Jahanje konja
  Ukoliko ste ljubitelji konja i jahanja, na Arubi postoje ture u Cunucu (unutar ostrva) i duž obale.

 11. Oranjestad
  Glavni grad sa arhitekturom u pastelnim bojama koje predstavljaju holandsko nasleđe Arube.
  U gradu se nalazi i utvrđenje Zoutman, najstarija zgrada na Arubi (1796), kao i Istorijski muzej Arube.

 12. Santa Kruz
  Spektakularne stene leže na putu severno od Santa Kruza do Kazibari i Ajo-a. One su rezultat neobjašnjive geološke katastrofe.

Vizni režim: Viza za Arubu nije potrebna!

Adresa Ambasade:

Simina 29, 11000 Beograd

tel. + 381 11 2023900

Bezbednost na ostrvu:

Aruba je veoma bezbedno ostrvo u bilo koje doba dana i noći. Ipak, izbegavajte oblast u blizini Valero rafinerije u jugoistočnom delu ostrva noću. Nema razloga za turiste da idu tamo u bilo kom slučaju ali napominjemo za svaki slučaj. Dilovanje droge, kupovanje droge, uključujuči i kanabis je ilegalan. Pored dilovanja, u porastu je procenat krađe kola.

Hrana i piće:

Jedno od najpopularnijih jela je i keši jena koje se sastoji od ribe ili mesa, sa sirom gauda, začinima, specijalnim tamnim sososm, a služi se uz kukuruzni hleb ili pitice. Egzotična riblja čorba sa kokosom i mesom je Sopi di piska. Ako ste od onih koji ne vole da eksperimentišu, naručite ribu na arupski način, jer su to pohovani fileti u sosu od belog luka.

Himna: Aruba Dushi Tera

Električna energija:

120V 60Hz, po američkom i kanadskom standardu.