Putovanja - ŠANGAJ

 

SANGAJ

 

Opis grada: 
Šangaj (Shanghai) je najveći grad Kine i morsko pristanište na ušću reke Huangpu u reku Jangce, neposredno uz obalu Pacifika. Grad ima status zasebne kineske pokrajine. Prema proceni iz 2009. u gradu je živelo 13.831.900 stanovnika. Najveći je saobraćajni, trgovinski i industrijski centar zemlje.
Sastoji se od modernog grada koji obuhvata bivše engleske, američke i francuske četvrti s poslovnim gradskim rejonima i stare kineske varoši (kineski Hutsen). Poseduje velike novčane zavode, prodavnice, hotele, univerzitet, Kinesku akademiju nauka, opservatorije, muzeje, pozorišta, biblioteke i dr.
Iz Šangaja polaze železničke pruge za Nanking, Peking i Nahgdžou. Razvijena je industrija gvožđa i čelika, mašina, brodova,, elektrotenike, hemije, tekstila, keramike,, hartije, kože i obuće, duvana, stakla, cementa i dr.
Glavna predgrađa su: Nantao na jugu, Čapej na severu, odvojen rekom Sučou, Putung na desnoj obali reke Huangpu, Vusung sa glavnom lukom na ušću reke Huangpu i Jangce, Hongkou ili vivša američka koncesija do 1949. godine, Nagdžou s velikim aerodromom i dr. Osnovan je u 11. veku.

 

shanghai-map

Koordinate: 31°12′N 121°30′E

Površina: 7.037 км²

Država: Kina

Valuta: Kineski Juan (CNY)

Broj stanovnika: 13.831.900 – prema proceni – 2009.

Gustina naseljenosti: 3800 stanovnika po kilometru kvadratnom

Vremenske zona: UTC +8

Internet domen: .cn

Pozivni broj: 21

Službeni jezik: Kineski

Ekonomija: 
Šangaj je komercijalni i finansijski centar kontinentalne Kine. On je bio najveći i najprosperitetniji grad na dalekom istoku tokom 1930ih godina, a rapidno razvoj je ponovo počeo 1990ih. Primer je Pudong Distrikt koji je postao pilot područje za integrisanje ekonomskih reformi. Do kraja 2009. u Šangaju se nelazilo 787 finansijskih institucija od koji je 170 bilo stranih investitora. U 2009. Šangajska berza se nalazila na trećem mestu svetskih berzi u pogledu obima trgovanja i šestog u pogledu ukupne kapitalizacije kotiranih kompanija. U poslednje dve decenije Šangaj je jedan od gradova koji se najbrže razvija u svetu. Od 1992. Šangaj beleži rekordan dvocifren rast skoro svake godine izuzev globalne recesije od 2008. do 2009. U 2011. Bruto domaći proizvod Šangaja je porastao do 297 milijardi dolara, sa GBP po stanovniku od 12.784 dolara. Tri najveće uslužne industrije su finansijske usluge, maloprodaja i nekretnine. Proizvodnja i poljoprivredni sektor čini 39.9% u 0,7% od ukupne proizvodnje respektivno. Prosečan godišnji raspoloživi dohodak stanovnika Šangaja na osnovu prva tri kvartala 2009.g. Bio je 21.871 juana.

Šangajska luka je svetski najprometnija luka na svetu, i locirana je u srcu delte reke Jangce. Cilj Šangaja je da bude internacionalni a špediterski centar u bliskoj budućnosti.
Šangaj je jedan od glavnih industrijskih centara u Kini, i igra ključnu ulogu teške industrije u Kini. Veliki broj industrijskih zona, uključujući Shanghai Hongqiao Economic i Technological Development Zone, Jinqiao Export Economic Processing Zone, Minhang Economic and Technological Development Zone, i Shanghai Caohejing High-Tech Development Zone su kičma Šangajske sekundarne industrije.

Religija: Zbog svoje kosmopolitske istorije, u Šangaju je prisutna mešavina religija, kao što ćete i primetiti po religioznim građevinama i institucijama koje su još uvek razbacane po gradu. Taoziam je prisutan u Šangaju u vidu nekoliko hramova, uključujući i hram bogu (City God Temple) u srcu starog grada, kao i hram posvećen triju kraljevstava generala Guan Yu-a (Three Kingdoms general Guan Yu). Wenmiao je hram posvećen Konfučiju.
Budizam je takođe zastupljen u Šangaju još od davnih dana. Lonhua hram je najveći hram u Šangaju i Jing'an hram su prvi osnovani u periodu tri kraljevstva. Još jedan bitan hram je Jade Buddha hram koji je imenovan po velikoj statui Bude koji je napravljen od žada i nalazi se u hramu. U poslednjih nekoliko decenija, desetine savremenih hramova je sagrađeno u gradu.
Dominantna religija u Šangaju je Mahayana Budizam, ali i Taoizam koji sve više simpatija ima od strane značajnog broja rezidenata.
Islam je došao u Šangaj pre 700 godina i džamije su sagrađene 1295.g. U Songjiangu.
Šangaj ima najveći procenat katolika u kontinentalnoj Kini (2003). Među katoličkim crkvama Sveti Ignjatije u Xujiahui-ju je jedna od najvećih.
Hrišćanstvo u Šangaju uključuje i pravoslavne manjine, i od 1996. registrovane su hrišćanske protestantske crkve.
U toku Drugog Svetskog rata, hiljade jevreja došlo je do Šangaja u pokušaju da pobegnu od Hitlerovog režima.

Klimatski uslovi: 
Šangaj ima važnu suptropsku klimu i u njemu su prisutna 4 različita godišnja doba.

Zime su prohladne i sa puno vlažnosti, a hladni severozapadni vetrovi iz Sibira mogu da izazovu da noćne temperature padnu ispod nule, i sneg u tom periodu padne na jedan ili dva dana. Leta su topla i vlažna sa prosekom od 8.7 dana sa temperaturom preko 35°C; povremene provale oblaka ili grmljavina mogu se očekivati. Šangaju nisu strani ni tajfuni tokom leta i početkom jeseni, od kojih nijedan u poslednjih godina nije prouzrokovao znatnija oštećenja. Najprijatnije godišnje doba je proleće, iako je temperatura promenljiva i često padaju kiše, i jesen koje je najčešće sunčano i suvo. Prosečne temperature u Januaru su 4.2°C i 27.9°C u Julu. Godišnja temperatura je oko 16.1°C. Mesečni procenat sunca rangira se od 34% (u martu) do 54% u avgustu, grad prima u proseku 1.895 sati sunca. Ekstremno visoke temperature zabeležene su 7. avgusta 2013 kada je izmereno 40.8°C, a najniže moguće zabeležena temperatura je bila -12.1°C 19. januara 1893.

Atrakcije u gradu:

  1. Yuyuan Gardens – nalazi se u starom gradu (Old City). Ukoliko želite da osetite Kinu sa njenom klasičnom arhitekturom (nebrojeni prodavci izvan vrtova mogu izazvati frustraciju, pa nemojte posećivati ovo mesto ukoliko ne volite gužvu)

  2. Klasična zapadna arhitektura – ukoliko želite da osetite Šangaj 20tih godina prošlog veka, mnogo starih svečanih zgrada se nelazi u Bund-u ili u Francuskoj Koncesiji (French Concession). Neke od najboljih se nalaze duž celog Hunan bulevara, Shaoxing bulevara i Hengshan bulevara. Područje je brzo postalo popularno po butik šopingu duž celog Xinle bulevara, Changle bulevara i Anfu bulevara, i sve ove lokacije takođe imaju i interesantne restorane.

  3. Moderna arhitektura – neke od najviših i najinspirativnijih struktura u Aziji i Svetu mogu se videti duž cele Huangpu reke u Pudong Lujiazui Distriktu. Dve najinteresantnije strukture su Oriental Pearl Tower, jedna od najviših struktura u Aziji, koja omogućava posetiocima izuzetan pogled (različite ture su dostupne) ili lajt predstave (noću), Jin Mao Tower i Šangajski svetski finansijski centar (Shaghai World Financial Center). Cena ulaznica za finansijski centar kreću se od 150 juana za odrasle (do 94., 97. i 100. sprat), 120 juana za odrasle samo do 94. sprata. Ulaz je besplatan ukoliko vam je rodjendan. ***** cene su podložne promenama*****

  4. Šangajski muzej – južna strana Trga Ljudi (People's Square) – otvoren od 09.00-17.00 – Audio vodič je dostupan. Možete naići i na volontere vodiče koji nude svoje usluge besplatno. Neki od njih pričaju engleski.

  5. Hramovi – najpopularniji su: Jade Buddha Temple, Jing'an Temple, Chenghuang i Longhua Temple

  6. Oriental Pearl Tower – obavezno posetiti, cena 120 juana

  7. Yhu Jia Jiao Water Town – Ovaj grad kao sa slike (Zhu Jia Jiao) je klasično selo na vodi, koje je staro preko 400 godina, kroz koji protiče Cao Gang reka. Ovaj grad je izuzetno važan za lokalnu trgovinu, isporuku robe brodovima unutar kao i van grada. Posle oko 40 minuta vožnje od Šangaja, stići ćete u Zhujiajiao – stari grad na vodi. U glavnoj ulici se nalaze prodavnice i restorani koji služe lokalne specijalitete. Takođe, možete i brodićem obići i videti kuće ovog interesantnog sela. Ovaj grad je takođe dom dva impresivna hrama, koji dodaju šarm i istorijski značaj selu.

Transfer od aerodroma do hotela cena:
Od aerodroma u Šangaju najbolje je prevesti se metroom ili taksijem ukoliko nemate plaćen transfer.
Možete kupiti metro karticu na bilo kojoj stanici ili na aerodromu platiti 20 juana depozit i dopunjavati karticu sa 50 i 100 juana. Ukoliko ostajete u Šangaju nekoliko dana, postoji i opcija kupovine metro kartice na na primer 3 dana i 3 dana se možete voziti metroom neograničeno puta.
Taksi je druga opcija prevoženja od aerodroma do hotela. Savetujemo da adresu na koju želite da se prevezete ponesete ispisanu i na kineskom jeziku pored engleskog, jer veliki broj vozača ne govori engleski pa će komunikacija biti otežana.


Vizni rezim: 
Viza za Šangaj (Kinu) je potrebna. Sve informacije o tome kako i sta je sve potrebno za Kinesku vizu možete naći na našem sajtu u delu Korisne informacije.
Adresa Konzularnog odeljenja : Augusta Cesarca 2V, 11000 Beograd
tel. 011/206-7917 (srpski)

Bezbednost u gradu:
Šangaj je prilično bezbedan grad i nasilni kriminal je zaista redak, ulice grada su bezbedne za šetnju i noću (pod uslovom da ne tražite nevolju). Međutim, sve veći jaz između onih koji imaju i onih koji nemaju je postao problem u zadnje vreme. Sitna krivična dela poput džeparenja i krađe bicikala su česte i seksualno uznemiravanje povremeno se javlja u pretrpanom javnom prevozu. Posebno obratite pažnju pre Kineske Nove Godine (u januaru i februaru ili u zavisnosti od lunarnog kalendara), jer džeparoši tada mogu biti aktivniji u potrazi za novcem.
Imajte u svesti džeparoše u grupicama u šoping ulicama. Ove grupice su najčešće dve ili više ciganki koje čuvaju bebe i koje Vas mogu upititati za koji Yuan, i stoga savetujemo da motrite na torbe sve vreme. Ove grupice su posebno aktivne u zapadnom i istočnom Nanjing bulevaru u toku špica ili u kasnim večernjim satima van barova ili klubova.

Hrana i piće:
Vodu iz česme nikako nemojte piti! Obavezno kupujte flaširanu vodu.

Električna energija: Utikači za struju su i američki i engleski, ali hoteli bolje kategorizacije imaju u kupatilima adaptere i za Evropu.

Preporuka:
Čuvajte se taksi prevara – ilegalna taksi vozila. Kako prevare izgledaju: Prvo se dogovori cena sa vozačem, pa nakon kraće vožnje vozač traži da izađete napolje, tj. da vas ne može odvesti do željene destinacije već da morate ići autobusom i najčešće grupa od tih ljudi traži da platite iznos koji ste se dogovorili odmah. Nakon toga, vozač vas odveze do najbliže autobuske stanice gde i ostali prevareni ljudi sede i čekaju da autobus stigne i odvede ih do destinacije.
Iako su taksisti dužni da vas odvedu do željene lokacije, uvek je bolje prvo proveriti da li je on/ona u mogućnosti da vas tamo i odveze, nego da uđete u taksi i na pola puta shvatite da ste prevareni.
Ozloglašene čajdžinice u Pekingu su se na žalost proširile i na Šangaj. Imajte u vidu da prijateljski nastrojeni stranci, obučeni propisno koji tečno govore engleski i izgledaju nevino kao studenti će vas pozvati unutra na piće ili u umetničku galeriju ili u prodavnicu čajeva – moguće je da će vam sve to debelo naplatiti. U tom slučaju pozovite 110 (broj za hitne slučajeve. Policija u Kini je nevinim turistima spremna da pomogne, iako će vam prevaranti reći da imaju veze u policiji. Pozovite ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji. Posebno obratite pažnju u istočnom Nanjing bulevaru (East Nanjing Road) ili na Trgu ljudi (People's Square) u blizini ulaza/izlaza kod muzeja ili umetničkih galerija.
Još jedan vid prevara su prevare po hramovima koji. Turistički vodič vas može pitati da zamislite želju i zapalite tamjan koji vas na kraju može koštati i nekoliko stotina do hiljada juana. Još jedan trik je ako vas pitaju koliko želite da ''donirate''. Ukoliko kažete 10 juana, reći će vam da je 10 juana za molitvu za jedan dan, ali monah je zapalio tamjan i pomolio se za vas za period od godinu dana, tako da će vam tražiti 365 *10 juana tj. 3.650 juana.
Ukoliko želite da čistite cipele na ulici, prvo se dogovorite oko cene pa onda dajte cipelu na čišćenje.
Isto pravilo važi i za komercijalne fotografe u Bund području. Ponudiće vam da vam naprave fotografije sa scenskom pozadinom (koje ponekad uključuju i kostime) za otprilike 50 juana, ali jednom kada dogovorite cenu usluge i fotografija, može se desiti da se nekoliko pomagača uključe da ''asistiraju'' fotografu, pa će insistirati da platite sve snimke i pokušaće u grupi da izvrše pritisak na vas.