Putovanja - JAMAJKA

 

JAMAJKA

 

Jamajka ("zemlja šume i vode")

Koordinate: 18°9′0″N,77°18′0″W // 18° 15' SG Š 77° 30' ZGD

Površina: 10.991 km²

Glavni Grad: Kingston (585.300 stanovnika)

Valuta: Jamajčanski Dolar (JMD)

Broj stanovnika: 2.680.029 (prema podacima iz 2005. godine). Najveći procenat stanovnika 65% je od 15 do 65 godina, zatim od 0-14 godina 30%, a onih preko 65 godina ima oko 5%. Prosečan životni vek je 75 godina, za muškarce 73 godine, za žene 77 godina.

Etnicka struktura: Afrikanaca ima oko 90%, a ostatak čine Evropljani i Azijati.

Gustina: 252/km2

Vremenska zona: UTC -5

Internet domen: .jm

Pozivni broj: +1-876

Sluzbeni jezik: Engleski jezik

Nezavisnost: Od Ujedinjenog Kraljevstva 06.08.1962.g.

Privredne grane: Najveći deo ekonomije Jamajke čine poljoprivreda, rudarstvo, turizam, finansijske usluge i usluge osiguranja. Turizam i rudarstvo donose najviše strane devizne dobiti.

Veroispovest: Protestanti (61,3%), Baptisti(21,2%) i Anglikanci(8,8%) i ostali...

 

jamajka6-nemesis-travel-turisitcka-putovanja-daleke-destinacije1612131

 

Klimatski uslovi:Jamajka nema izražena 4 godišnja doba. Ostrvo se nalazi u blizini Ekvatora. Podeljeno je na 2 dela, vetrovitu i stranu koja je zaštićena od vetra. Sunčana (letnja) sezona zahvata period od  početka Maja do kraja Oktobra, a kišna (zimska) sezona od početka Novembra do kraja Aprila. Temperature na Jamajci kreću se između 20 i 35 stepeni u toku godine.

Atrakcije na ostrvu: Pešačenje, kampovanje, ronjenje, jahanje konja, plivanje, ronjenje, Kite surfing (Ekstremni sport u kome vozač (kajter) upravlja zmajem (kajtom, veličine 10-12m2) koji mu služi kao jedro kako bi se uz pomoć snage vetra vozio na dasci), poseta Giddy kući (kući krivog oblika), plivanje sa delfinima...

Sa Jamajke nikako ne treba otići a ne posetiti Dunn Vodopade (Dunn's Waterfalls) koji se nalaze u delu Ocho Rios (Oćo Rios). Vodopadi su visoki oko 55m i jednostavno ostavljaju bez daha. Ono što ovu atrakciju čini izuzetnom je što se sa podnožja vodopada može penjati do njihovog vrha, i iskusiti nešto neverovatno! Penjanje traje najviše sat ipo vremena i uključuje slikanje profesionalnih fotografa i snimanje avanture, a na kraju se može dobiti i video zapis koji se dodatno naplaćuje.

Mystic Mountain (Mistične planine-nadmorska visina 700m) u Oćo Riosu St. Ann (Sveta Ana) uključuju bob-sledding vožnju ili spuštanje sa planine niz žicu (zip-line).

Top atrakcija je takođe i Nine Mile gde je Bob Marli rodjen. 

Preporuka je i izlet na ''Negril 7 Mile'' plažu, kao i poseta Rickovom Kafeu (Rick's Cafe) gde se preporučuje posmatranje spektakularnog zalaska Sunca, kao i posmatranje skokova sa litica.

Uredjenost drzave: Ustavna parlamentarna demokratija. Država je podeljena na 14 administrativnih celina. Pravni sistem baziran je na engleskom pravu. Punoletstvo se stiče sa 18 godina.

Transfer od aerodroma do hotela i nazad cena: Najčešće se turisti prevoze do hotela od aerodroma autobusom, kombijem ili taksijem. Sledeća tabela prikazuje red veličina cena i vreme koje je potrebno da se prevezete do hotela:

 

Do

Vreme od aerodroma u Montego Bay (MBJ)

Autobus ili kombi  ($USD po osobi)

Privatni Automobilili  zakupljen kombi ($USD po kolimaili kombiju)

Montego Bay

10 to 20 min.

$US10

$US30 do 55

Secrets Resort

15 min.

$US20

$US40

Tryall or Round Hill Resorts

25 min.

$US15 do 20

$US40 do 55

Rosehall

15 to 20 min.

$US10 do 15

$US35 do 60

Trelany

30 min.

$US15 do 20

$US50 do 75

Grand Palladium Resort

45 min.

$US18 do 20

$US50 do 80

Runaway Bay

1 sat 10 min.

$US25

$US75 do 120

Negril

1 sat 15 min.

$US20 do 25

$US65 do 100

Sandals White House

1 sat 45 min.

Nije moguće

$US90 do 150

Treasure Beach

2 sata 30 min.

Nije moguće

$US115 do 160

Port Antonio

3 sata 30 min.

Nije moguće

$US270 do 320

Kingston

3 sata 45 min.

Nije moguće

$US250 do 270

Strawberry Hill

3 sata 20 min.

Nije moguće

$US290

 

Vizni rezim: Viza za Jamajku je potrebna, cena je USD 20 i  rok trajanja joj je 3 meseca. Viza se vadi na aerodromu bez problema ili u Luci prilikom dolaska (dokumentacija nije potrebna)

Adresa Ambasade: Her Britannic Majesty's Embassy, Resavska 46 (Generala Ždanova) Beograd;

Tel.: 011-645-055; 011-3615-660, 011-3061-070 (Consular/Visa),

011-3061-059 (Commercial), 011-3061-026 (Press - Public Diplomacy);

Fax: 659-651 (General)

Konzulat ambasade u Srbiji:Dobračina 60, 11000 Belgrade, Serbia
Tel: +381 11 3340 338
E-mail: srbija@jamaicanconsulate.rs
URL: www.jamaicanconsulate.rs
Radno vreme: Ponedeljak - Petak, 10:00 – 15:00, na zakazivanje

Bezbednost na ostrvu: Jamajka je peta po redu zemlja na svetu po stopi ubistava. Najbolje je izbegavati neke delove ostrva noću. Droga i alkohol preovlađuju na ostrvu, i ruralna područja su posebno opasna. Nije strano  da naoružani muškarci mogu maltretirati žene. Delovi ostrva kao što su Španski grad (Spanish town) i neki delovi Kingstona nisu sigurni ni u toku dana. Međutim, ukoliko želite da posetite grad koji se izdvaja po Kulturnoj Baštini u Trenču (Culture Yard in Trench town), najpoželjnije ga je obići u toku dana u pratnji kvalifikovanog vodiča (cena za uslugu vodiča nije skupa).

Jamajčanska Hrana i piće: Piće koje treba probati je svakako Jamajčanski Rum koji je napravljen od šećerne trske. Najbolje je ako je pomešan sa Koka Kolom ili nekim voćnim sokom. Jelo koje svakako treba probati ukoliko želite da probate Jamajčanski specijalitet je Ackee and saltfish! Jelo je pravljeno od lokalne voćke zvane Ackee koja izgleda kao Kajgano jaje, ima jedinstven ukus i pomešana je sa sušenim bakalarom pomešanim sa lukom i paradajzom. Još jedno popularno Jamajčansko jelo je Bammy čiji izumitelji su Arawak Indijanci. To je palačinka koja se sastoji od tropske biljke Kasave (Cassava) koja je brašnjavog ukusa. Palačinke se doručkuju i imaju ukus kukuruznog hleba. Jako popularne su i Jerk Chicken (Džrk piletina), Jerk Pork (Džrk prasetina) i Jerk Conch (Džrk školjke). Očekujte da ovo meso bude dobro ispečeno, jer Jamajčani vole dobro pečenu hranu. Šećerna trska takođe može biti probana u komadićima koje treba posisati.

Konačno, postoji još jedna vrsta hrane koju jedu rastafarijanci. To je ''Ital'' hrane, koja je dijetetska i meso, so i ulje ne ulaze u njen sastav. Svejedno, ovi obroci su jako ukusni, jer se u njihovom sastavu nalaze mnogi drugi začini, koji su kreativno pomešani. Ova hrana uobičajena je za lokalno stanovništvo, a oni turisti koji izraze želju da je probaju mogu je naći u veoma malom broju restorana. Ipak, ukoliko želite da probate Ital hranu, morate se raspitati u kojim restoranima se može jesti.

Nacionalni praznik: Dan nezavisnosti

Himna: Jamaica, Land We Love

Električna energija: 110 Volt/ 50HZ (Američki adapter )

Kultura: Iako mala zemlja, Jamajka je bogata kulturom i dosta prisutna u svetu. Muzički žanrovi kao što su REGE, SKA, ROKSTEDI, DABi, u nešto novijem vremenu, DENSHAL, RAGAI RAGA DŽANGL su svi nastali na Jamajci. Bob Marli, možda najpoznatiji rege mužičar, rođen je na Jamajci i uživa veliko poštovanje u svojoj domovini.

Rastafarijanstvo je započeto na Jamajci. (Rastafarijanstvo je nastalo kao pokret pripadnika crne rase koji su smatrali Afriku, a pogotovo Etiopiju, kao mesto rođenja čovečanstva. Rastafarijanstvo je monoteistički religiozni pokret, nastao 1930-ih na Jamajci. Njegovi pripadnici veruju da je Hajle Selasije božja inkarnacija, i poznati su kao rastafarijanci ili raste.Ovaj pokret, između ostalog, uključuje upotrebu kanabisa u duhovne svrhe, i odbacuje zapadno društvo.Rastafarijanci prihvataju razne druge afrocentričke socijalne i političke stavove, naročito učenja i mišljenja crnačkog nacionaliste Markusa Garvija, kojeg smatraju prorokom. Rastafarijanstvo nije visoko organizovana religija. Mnoge raste smatraju da nije uopšte religija, već "način života". Naziv potiče od prvobitnog imena Hajla Selasija - Ras Tafari Makonen; Ras na Amhariku (etiopskom) ili Roš na hebrejskom znači Glava, i predstavlja titulu u Etiopiji; Tafari znači Stvaralac A Makonen znači Anđeo.

Do danas je ovaj pokret prisutan u većem delu sveta, velikim delom zahvaljujući uticaju rege muzike. Bob Marli je do danas najpoznatiji rastafarijanac. 1997. u svetu je bilo oko milion rastafarijanaca.)

Kultura Jamajke je najvećim delom mešavina afričkih kultura i anglo-irske kulture, sa španskim i izvornim indijanskim uticajima. Velika većina stanovništva je mešavina crnačkog, indijanskog, engleskog, irskog i drugih evropskih porekala. Čistog rasnog stanovništva ima manje od 1%. Oko tri četvrtine stanovništva je hrišćanske vere, dok ostatak čine različite religije, uključujući rastafarijanstvo.

Preporuka: Medicinske ustanove, kao što su bolnice i domovi zdravlja na ostrvu ne mogu da pariraju Evropskim i Američkim zdravstvenim ustanovama. Ukoliko se razbolite, u velikoj većini slučajeva troškovi lečenja mogu biti veliki. Savet je da kupite zdravstveno osiguranje, koje će osigurati mirnu glavu u hitnoj situaciji.